Profilom 2017. június 29. Csütörtök - Péter, Pál

Mennyire nehéz a sültfagyi elkészítése?


A fagyiról a hűsítő gombócok jutnak eszünkbe és nem a sütőből melegen kivett desszertfélék. Mégis meglepően jól működik a meleg és a hideg sajátos kombinációja, amit a sült vagy grillezett fagyik képviselnek. Az elkészítési trükkök jönnek!

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Az, hogy a fagyi elolvad a melegben már az egészen kicsik is pontosan tudják, a sütl fagyi valahogy mégis szembemegy ezzel a tézissel. Az olajban sütött vagy grillen pirított édességnek a külseje kemény, forró és roppanós, a belseje pedig továbbra is hideg és lágyan kanalazható. A jó sült fagyi titka kettős: az alapanyagok és a hőfok.

A fagyit körebölelő tésztabundának bent kell tartania a fagyit, így dupla bundázással érdemes csak kísérletezni, hiszen fontos, hogy minden oldalról védve legyen az olvadós finomság a közvetlen hőtől. És itt jön be a másik fontos tulajdonság, a hő, ami a fagyinál és a sütőnél is egyaránt kritikus. A fagyiból kimért sütnivaló adagokat bundázás előtt és után is a fagyasztóban kell kihűteni, hogy az előkészítés alatt se olvadjon fel. Ezután jöhet a forró olaj vagy sütő, ahol a magas hőfok garantálja, hogy a bunda percek alatt átsüljön. Ennél hosszabb idő a desszert teljes átmelegedésével (és olvadásával) járna, amit jobb elkerülni.

Ha ezt a két feltételt megteremtjük, bárki sikerrel készíthet sült fagyit otthon.

A pontos receptért kattints ide.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook