Profilom 2018. január 22. Hétfő - Vince, Artúr

Mi a legjobb módja a kamado grill begyújtásának?


A kamado típusú grillek a faszenes grillek közé tartoznak, ezért a begyújtás nem egy gombnyomással történik, egy kicsit jobban össze kell piszkítanod a kezed. Nem sokkal, mert a kamado szerencsére elég könnyen begyullad.

A legegyszerűbb dolgod akkor lesz, ha a munka dandárját elektromos gyújtóeszközre bízod. A Looftlighterhez hasonló begyújtók pár perc alatt felizzítják annyira a faszenet, hogy beinduljon a láncreakció és magára hagyható legyen. Ehhez töltsd fel a kamado faszéntartályát a légzőnyílásokig (alatta legyen a faszén egy-két centivel), majd tartsd oda a gyújtóeszközt és kapcsold be. Gyorsíthatja a folyamatot, ha a faszén közé kisebb fadarabokat teszel, ezek egy perc alatt fellángolnak az elektromos gyújtótól, és koncentrálhatsz az egyéb előkészületekre.

A másik megoldás a begyújtókürt, amivel a grillen kívül tudod begyújtani a faszenet. A kürtöt felül töltsd meg faszénnel, alulról pedig papírral. A papír meggyújtásával beindul a folyamat, melynek végén egy kürtőnyi parázsló faszén áll majd rendelkezésedre. Ezt öntsd később bele a grillbe, majd zárd le a fedőt, hogy a kamado grill kellően átmelegedhessen.

Gyújtófolyadékot ne használj, mert a kerámiába szivárogva az étel is átveheti az illatukat, elrontva a sülő étel aromáját.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook