Miben jobb a kamado a többi grilltől?

A kamado típusú grillek egyre nagyobb választékban kaphatóak itthon is, kiváló paramétereik mégis csak a grillezők egy kis csoportját ösztönzik vásárlásra, vajon miért? Miben jobb egy ilyen grill, és melyek a hátrányai?


A kamado típusú grillek egyre nagyobb választékban kaphatóak itthon is, kiváló paramétereik mégis csak a grillezők egy kis csoportját ösztönzik vásárlásra, vajon miért? Miben jobb egy ilyen grill, és melyek a hátrányai?

A kamado grillek objektív vizsgálata minimális negatívumot tár fel a többi grillel szemben, és azok is elsősorban két területen oszlanak el: ez a marketing és az ár. A viszonylagos ismeretlenség miatt a kamadók csak egy kisszámú, exkluzív csoport tagjainál találhatóak meg a grillparkban, és javarészt ők is magánfelhasználók. Éttermi körülmények között – elsősorban a sütőfelület mérete miatt – ritkán találkozunk vele, így keveseknek adatik meg az első kézből szerzett tapasztalat, ami meggyőzné a fogyasztót a grill kétségbevonhatatlan előnyeiről.

A másik – látszólagos – probléma az ár. A kamado grillek méretükhöz és felszereltségükhöz képest magas árral rendelkeznek, amelyek főleg egy hasonló árkategóriában érkező gázgrillhez képest tűnnek szerényebbnek. A fém és gázgrillekkel szemben azonban több nagyon fontos előnyei is van egy kamadónak, amelyek minden „hiányosságáért” kárpótolnak. A vastag kerámiafalak kiválóan tartják és keringetik a hőt, így a hús minden forgatás nélkül is egyenletesen sül, feleslegessé téve ezzel a rotisserie szettet. A gazdaságos üzemelés olcsóbbá, míg a faszenes működés ízben kívánatosabbá teszi a kamadót a gázgrillel szemben. A felfűtés gyorsan megy, és a hőfok beállítás is kellően precíz, hogy felvehesse a versenyt egy gázgrill szabályozórendszerével, de a kamado magasabb sütési hőmérsékletet képes elérni, és a füstölésre is használható mindenféle különleges kiegészítő nélkül.

A fém grillekkel ellentétben pedig egy kamado nem rozsdásodik, és a grill külső felülete sem melegszik fel annyira, hogy balesetveszélyes legyen. De a mindent eldöntő érv, mégiscsak az íz. A lédús, szaftos, nem kiszáradt ételé, melyet egyenletesen átjár az enyhe füstös aroma. Ez az, ami függőséget és egy kis megszállottságot okoz.

Címkék: