Miért érdemes smokert venni?

Mit tud egy füstölő, miben tér el egy gáz vagy faszenes grilltől és miért erre essen a választásod? Összeállításunkban ezekre a kérésekre keressük a választ.


Mit tud egy füstölő, miben tér el egy gáz vagy faszenes grilltől és miért erre essen a választásod? Összeállításunkban ezekre a kérésekre keressük a választ.

 

Mi az a füstölő?

A füstölő vagy angolul smoker nem más, mint az igazi barbecue sütő. Ebben a szerkezetben lassú, indirekt hővel, füstön készülnek a hatalmas (általában marha vagy sertés) húsdarabok. Létezik hosszúkás és függőlegesen magas változata is, mindkettő egy kissé más technológiával dolgozik, de a végeredmény egyformán finom lesz. A füstölők gyakran fa (vagy faszén) tüzelésűek, de ez nem kizárólagos, ebből is léteznek elektromos és gázzal működő darabok.

Miért éppen ezt?

Isteni ízeket tudsz előcsalogatni a húsokból egy jó minőségű faszenes vagy gázzal működő grillen is, de a smoker kevesebb munka és odafigyelés mellett is egy szinttel magasabbra emeli a lécet az ízek telítettsége és füstös aroma elérésében. Azonos alapanyag és sütési feltételek mellett egy füstölő finomabb, ízekben gazdagabb húst ad, mely semmivel össze nem téveszthető puhasággal is párosul.

Mikor éri meg?

A sütési szokásaidat figyelembe véve, ezt a választ magadnak kell megadnod. A füstölő erőssége a lassú, hossz órákig, akár egy éjszakán át is tartó sütés, amely nagyobb húsokra koncentrál. Egy hamburgert vagy pár virslit nem erre fogsz feldobni, és a zöldségek grillezését is inkább bízd egy gázgrillre. Ha a gyors, kisebb mennyiségű partiétel a te asztalod, akkor a füstölőt nem feltétlenül tudod majd kihasználni és kellően kitapasztalni, ahhoz, hogy megérje a beruházás. Ha viszont évente többször is szeretnél elmerülni az igazi BBQ füstjében, szerezz be egy füstölőt, akár a grilled mellé is.

Címkék: