Profilom 2018. január 21. Vasárnap - Ágnes

Mikor használd az indirekt grillezést?


Aki olvasgatott már grilles recepteket, az biztos belefutott az indirekt és direkt grillezés kifejezésekbe, mert ez a két fogalom egyszerűen megkerülhetetlen. Hogy mi is az indirekt grillezés pontosan, és hogy mikor érdemes bevetni, azt röviden összefoglaljuk.

Az indirekt grillezés lényege, hogy az ételt nem közvetlenül a hőforrás fölött készíted, hanem a tűztől, lángoktól távol, a grill egy viszonylag hűvösebb tartományában. Így elkerülhetőek a megégések, és a mérsékeltebb hőmérséklet hatására van ideje a húsnak alaposan átsülni.

Az indirekt grillezést ugyanis húsoknál alkalmazzuk, főleg csontos húsoknál, vastagabb szeleteknél vagy egész szárnyasoknál. A vékony szeleteknél erre az óvintézkedésre általában nincs szükség, de az étel íze és textúrája kívánatosabb, ha beveted a két zónás grillezést. Merthogy az indirekt grillezést szinte minden esetben direkt grillezés, vagyis pirítás követi.

Amikor a hús már mélységeiben is átsült, a csont mellett is megpuhult, akkor jön nagy láng felett a direkt hőkezelés, ami ropogóssá változtatja a felszínt. És nem mellesleg, a szemnek is kellemes grillcsíkokat is ráégeti a húsra. Persze ehhez kell a rácson, vagy barázdált lapon való sütés, mert a sima felületű sütőlap nyilván nem hagy ilyeneket.

Az indirekt grillezés másik alkalmazási területe a szimultán sütés. Ha egyszerre szeretnél különféle vastagságú és víztartalmú ételeket sütni, szintén használhatod. A zöldség megsül pár perc alatt a direkt zónában, míg a hús vagy a hal lassan sül az indirekt zónában.

Indirekt grillezéshez próbáld ki az öt égőejjel is rendelkező Regal 590 gázgrillt!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook