Milyen húsok válassz a füstölőbe?

Marha, sertés vagy csirke? Mi kerüljön a füstölőbe és mire kell figyelni az előkészítésnél? Ezekre a kérdésekre adunk pár hasznos választ.


Marha, sertés vagy csirke? Mi kerüljön a füstölőbe és mire kell figyelni az előkészítésnél? Ezekre a kérdésekre adunk pár hasznos választ.

A füstölőbe – ahogy a grillre is – bármilyen hús felkerülhet. A hús típusa ugyan befolyásolja a füstölőfa választást és a füstölési idő hosszát, de egyiket sem szabad kizárni a palettából. Mikor elkezded kitapasztalni a füstölőd működését, érdemes már az elején elkezdeni egy saját szakácskönyv vezetését. Ebbe jegyezd fel, hogy milyen típusú húshoz milyen füstölési körülményeket teremtettél (fa típusa, füstölés ideje, hús fajtája, fűszerek), hogy legközelebb már a tapasztalatokkal kiegészítve vághass bele az újbóli próbálkozásba. Minden füstölőnek megvan a maga titka és minden használónak a saját ízlésvilága, amiket csak tapasztalat útján tudod összehangolni.

Marhahúsok közül a szépen márványozott, zsírosabb darabokat válaszd, mert ezek kevésbé száradnak ki, és isteni ízük lesz. Ha túl soknak találod a zsírt, távolítsd el a sütés után, hogy addig is ízesítse a húst. (Mindig zsíros oldallal felfelé kezd a sütést.) Ettől akkor térhetsz el, ha tapintásra a zsír keményebb, mint a hús. Ilyenkor nem feltétlenül fog a zsír elolvasni, tehát akár el is távolíthatod még a sütés megkezdése előtt.

A nagyobb marha húsok és a steakek jobban szeretik a száraz pácot, a bordákat érdemes sütés közben is folyamatosan kenegetni, míg a csirkecomboknál a szószos pácok adják a legjobb eredményt.

Címkék: