Milyen italt válasszunk a grillek mellé?

  • írta:
  • 2015.06.09

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a fehér húsokhoz, mint a csirkéhez, a pulykához és a halakhoz fehérborokat, míg a vörös húsokhoz vörösborokat társítunk. De vajon változik mindez a grill ételek esetében?


Azt már szinte mindenki tudja, hogy a fehér húsokhoz, mint a csirkéhez, a pulykához és a halakhoz fehérborokat, míg a vörös húsokhoz vörösborokat társítunk. De vajon változik mindez a grill ételek esetében?

Főképp Nagy-Britanniában alapvetően sört isznak a BBQ fogások mellé, azonban számos nagyon kellemes ízharmóniával rendelkező bort választhatunk a grill ételekhez. Legtöbbször fehérborokat, de akik ragaszkodnak a vörösborhoz, azoknak megfelelő választás lehet a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Merlot és a Pinot Noir.

Ha könnyebb grill ételeket készítünk, mint a zöldségek, a halak vagy a csirkefogások, javasoljuk a Sauvignon Blanc-t, a Furmintot, de jó döntés lehet egy habzóbor vagy akár a rizling, a tramini és a chardonnay is. Sokan sör pártiak, nekik ebben az esetben búzasört vagy sötét búzasört ajánlunk. Ezek a sörök ugyanis nem nyomják el az étel karakterét, azonban nagyon kellemesen támogatják és kiemelik az ízét.

Pizzával, szendvicsekkel, levesekkel (igen, levest is lehet készíteni a grillen) az Amber Ale típusú sörök csodálatos párosítást alkotnak. Ha borozni szeretnénk, akkor ebben az esetben egy megfelelően behűtött rozét válasszunk. (Ha fröccsre szomjazunk, akkor a hígítás miatt fontos, hogy testesebb bor mellett döntsünk.)

Karakteresebb ételekhez, mint a steak, a bordák, a sertés szűzpecsenye vagy a bárány, legjobb, ha Lager típusú sört fogyasztunk, vagy vörösbort, mint például egy Barrique Merlot, egy Cabernet Franc, vagy egy Shiraz.

Ha kedvet kaptál a grillezéshez, válassz akár egy új Broil King grill készüléket vagy lepd meg magad egy grill kiegészítővel!

Címkék: