Profilom 2017. október 18. Szerda - Lukács

Mutatunk egy trükköt a hal szagtalanításához a grillezés előtt


Téged is elriaszt a halak átható szaga főzéskor vagy fogyasztáskor? Vagy a családban van valaki, aki nem szereti a hal illatát, ezért nem esztek annyit, mint amennyit a szakemberek ajánlanak? Akkor mutatunk egy egyszerű megoldást, amivel csökkenthető az erőteljes halszag és még a hal ízének is jót tesz.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A halszag minimalizálásának valójában nem is egy, hanem két módszere létezik, bár az egyik nem minden haltípushoz ajánlható. Melyik ez a kettő?

1. Sütés előtt, áztasd a halat tejbe

A fehérhusú halaknál jó megoldás a sütés előtti legalább 2 perces tejfürdő (ezt akár fokhagymával is ízesítheted), mert a tejben lévő fehérje megköti az illatanayagokat. Így a hal kivétele után az erős illat a "tejben marad", a halat pedig sütheted a grillen. Csak figyelj arra, hogy a halat jól lecsöpögtesd, hogy megpirulhasson. A tejet pedig öntsd ki.

2. Citromos kezelés sütés előtt és után

Ez a módszer szinte minden halnál beválik, mi nem is ismerünk olyan halat, aminek ne állna jól az enyhe citrusos íz. Az sem mellékes, hogy a citrom - miközben átjárja az ételt - semlegesíti a szagokat, és se konyha, se a hal nem lesz kellemetlen aromájú többé. A nyers és a sült halra is csepegtethetsz egy kevés citromot, de sütés előtt mindenképpen érdemes pár cseppet felvinni, hogy már ekkor megszabadulj a halszagtól.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook