Profilom 2017. június 24. Szombat - Iván

Napi grillreceptünk: Csirkecsülök sütőtökkrém ágyon


A csirkecomb meglepően jól variálható alapanyag, de ritkán használjuk ki a benne rejlő lehetőséget. Ez a recept egy kis formai újítással kezd, amitől igazán látványos finomság kerül majd ki a szakács keze alól.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

  • 2 db csirke alsócomb

  • 1 kalap shiitake gomba

  • 1 cső kukorica

  • 7 szem bébiborsó

  • 3 db bébirépa

  • 1 db articsóka

  • 0,3 kg sütőtök

  • 0,5 dl hp sauce

  • 2 g himalája só

  • 2 g tarkabors

  • 3 g miami bbq fűszerkeverék

  • 3 g fokhagymapor

  • 2 dl tejszin

  • 10 g vaj

  • 1 db kézügyesség

  • 1 db jó éles kés

  • 0,5 dl dió olaj

  • Vegyünk 2 alsócombot, majd egy jó éles kés és a kézügyességünk segítségével váljunk meg az ízületi részektől alul-felül, és húzzuk teljesen előre a bőrt. Ha jól dolgoztunk akkor egy nyalókához hasonló, a vastagabbik végén önmagától megállni tudó, vékonyabbik végén könnyen és tisztán megfogható lábat kapunk. Ezután átkenjük olajjal és jöhet a fűszerezés. A fűszerkeveréket ki lehet egészíteni egy kis borssal és fokhagymaporral, majd hagyjuk állni. 

    Közben essünk neki a mártásunknak, amelynél figyelembe kell vegyük azt is, hogy az ízvilágnak mindenképp gyengébbnek kell lennie, mint az egyébként nem túl kontrasztos ízű csirkéknek.

    A megsült sütőtököt a vajjal és tejszínnel egy botmixer segítségével mártássá turmixoljuk, fűszerezük sóval, borssal, fokhagymaporral majd egy szűrőn 3x passzírozzuk át. Így egy igazán bársonyos textúrát kaptunk.

    Készítsük elő a grillezni kívánt zöldségeket és blansírozzuk a bébi borsót és répát.

    Nincs más hátra, minthogy tüzet köptessünk a sárkányunkkal (Looftlighter) és ízzó parazsat nyerjünk.

    Ha a hőfok elérte a 250 C fokot, indirekt módon állítsuk fel a combokat és süssük 6 percig, majd a Hp szósszal lekenve még további 2-3 percig süssük. A zöldségeket sütéskor kenegethetjük fűszeres olajjal.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook