Profilom 2017. október 21. Szombat - Orsolya

Napi grillreceptünk: Egészséges salátaöntet percek alatt


A grill parikon és a BBQ összejöveteleken a húsoké a főszerep, de a salátáknak és a hozzájuk tartozó önteteknek is jut egy kevés a rivaldafényből. Az előre csomagolt vagy porított verzióban kapható öntet alapok azonban messze vannak az egészségestől, házilag sokkal finomabb és kímélőbb verziók születhetnek.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A salátaöntetek és porok népszerűsége nyáron fut fel igazán. Ilyenkor számtalan verzió található a boltok polcain, még csökkentett zsírtartalmú, egészséges változatokat is látni. Az összetevőket olvasgatva azonban hamar kiderül, hogy ez utóbbiak sokszor még egészségtelenebbek, mint hagyományos társaik. A zsír mennyiségének csökkenését ugyanis cukor és keményítő hozzáadásával kompenzálják, és máris kárba veszett a jó szándék.

Jó hír, hogy salátaöntetet otthon is percek alatt össze lehet állítani. Az elkészítésük semmivel sem bonyolultabb, mint egy zacskós változaté. Jöjjön pár könnyű és kímélő recept, nem csak lányoknak!

Farm salátaöntet

120 ml író (helyettesíthető joghurttal)

60 ml majonéz

30 ml borecet

2 g só

2 g bors

2 g fokhagymapor (vagy fél gerezd fokhagyma)

A hozzávalókat egyszerűen keverd össze egy kisebb edényben, majd adj hozzá egy csokor friss fűszernövényt. Ezt ízlés szerint (vagy annak függvényében, hogy mit találsz otthon) variálhatod. A recept többi hozzávalójához remekül illik a bazsalikom, a kapor vagy a metélőhagyma, ezekből válassz.

Narancsos vinegrette

1 csokor koriander zöld

120 ml extra szűz olívaolaj

60 ml narancslé

60 ml limelé

2 g só

2 g bors

2 g fokhagymapor (vagy fél gerezd fokhagyma)

Tedd egy aprítóba a hozzávalókat, és keverd őket addig, amíg a koriander zöldje egészen apró nem lesz, és egy egységes szószt nem kapsz. A limlé helyett használhatsz még több narancslevet.

Próbáld ki a cézár saláta öntetünket is, a receptjét itt találod!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook