Napi grillreceptünk: Mézes-fokhagymás bárány a nyárson

A bárány gazdag ízvilágú húsát egy egyszerűbb mártással hangsúlyozza a recept, amelynek szaftosságát a sütési eljárás garantálja. Nagyszerű ízek egy falatba sűrítve.


A bárány gazdag ízvilágú húsát egy egyszerűbb mártással hangsúlyozza a recept, amelynek szaftosságát a sütési eljárás garantálja. Nagyszerű ízek egy falatba sűrítve.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

1 kg báránycomb

2 ek. citromos bors

55 g vaj

2 kk. rozmaring

3 gerezd fokhagyma

1 db citrom héja

1 db narancs héja

75 g méz

Az előkészületeket akár egy nappal előbb is elvégezheted, de egy órával a grillezés előtt érdemes a húst bedörzsölni a citromos-boros keverékkel.

A vajat olvaszd fel és keverd el benne a rozmaringot, az apróra vágott fokhagymát és a citrusok héját. Ezután tedd a húst egy zárható zacskóba, majd öntsd rá az előbb összeállított pácot. A zacskót lezárva, hűtőben pihentesd a húst a sütésig. Egy órával a sütés előtt vedd ki a húst, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, és ne sokkolja a grill magas hőfoka.

Sütés előtt közvetlenül vedd ki a pácléből a húst, majd egy törlővel itasd le róla a felesleges nedvességet, és enyhén kend át olajjal a húst. (A maradék pácot őrizd meg.)

A közepes hőfokra előmelegített sütőre tedd fel a nyársra húzott bárányt, majd rögzítsd a húst, hogy a forgásnál se essen le. Ha a fő égőket használod vedd lejjebb a hőfokot a sütéshez egy kicsit, nehogy túlsüljön az étel.

Zárt tető alatt süsd a húst, de 20 percenként ellenőrizd a párologtató edény vízszintjét, ha túl alacsony lenne, önts hozzá forró vizet.

A hús elkészültét legbizonságosabb módon húshőmérővel ellenőrizheted. (57-62 celsius közötti értékre törekedj, ha mediumra törekszel.) Miután a húst levetted a grillről, tedd egy deszkára, majd alufóliára és egy konyharuhával letakarva, hagy pihenni, hogy a nedvek egyenletesen szétoszoljanak a húsban.

Amíg vársz, a maradék páclét teed egy kis edénybe, add hozzá a mézet, és forrald össze a szószt. 5 perc alatt forrald sűrűre az egészet, és a felvágott bárányt ezzel a szósszal tálald.

Címkék: