Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Napi grillreceptünk: Roséra sült bárányborda fűszeres burgonyával


Időigényes, de nem bonyolult a bárányborda elkészítése, ami szaftos, ízeletes és gyönyörű fogásként elkápráztatja a legszigorúbb zsűrit is. Vendégségre, romantikus vacsorára és különleges estékre kiváló választás.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

  • 1,5 kg bárányborda

  • 1 db fokhagyma

  • 1 szál friss rozmaring

  • 4 db répa

  • 1 db zeller

  • 4 db gyökér

  • 1,5 l víz

  • 400 g paradicsompüré

  • 1 tk tengeri só

  • 5 g bbq fűszerkeverék

  • 5 db csirkeszárny

  • 0,5 kg apró hús nyesedék vegyes

  • 2 db csont

  • 6-7 db burgonya

  • Kezdjük a recept egyik különlegességével, a jus-vel, avagy a pecsenyelével: ez egy hosszadalmasabb feladat. Kell egy lábas, felhevített állapotban, amelybe beleszórjuk a csirkeszárnyakat és a vegyes húsaprólékot, nyesedékeinket, majd szép barnára lepirítjuk a zöldségekkel együtt. Ha kellőképp lepiritottuk, mehet bele a paradicsompüré és tovább pirongatjuk. Majd vízzel, vagy húsleves alaplével felengedjük, és 2 órát főzzük. Közben az elveszett folyadékot pótoljuk! Ha ezzel kész vagyunk, leszűrjük és újra lábasba tesszük, beforraljuk.

    Most jön a hús előkészítése: a bárányborda csontjait megtisztítom, hogy ne legyen rajta bőr, a zsiradékot rajtahagyom, hisz ez el fog veszni grillezés közben. Fűszerezem friss rozmaringgal, fokhagymával, BBQ fűszerkeverékkel, és hagyom egy fél órát pihenni, hogy összeérjenek az ízek!

    Közben a parázs már izzik: a nyers burgonyát alufoliába csomagolom és bedobomom a parázs közé - de nem szabad teljessen megsütni, mivel még egyszer hőkezelésen fog átesni: 4 hasábra vágom, egy serpenyőben vajat olvasztok, fokhagymával és rozmaringgal összeforgatom serpenyőben.

  • Ha a hús már majdnem kész, feldobjuk a finom fűszeres burgonyát a grillre és igy tökeletes ízt és állagot kap majd.

    A jus-be legvégól kerül egy kis fokhagyma, só és rozmaring! Ezzel el is készült rozmaringos jus, a fűszeres burgonya és a kis bordánk is, amit maghőmérővel ellenőrzünk. Én személy szerint a belső 65-68 fokos bordát részesitem előnyben. Ebben a szakaszban iszonyatosan szaftos, ami hát valljuk be: isteni! Olyan, mintha egy nagy adag olvadó vaj lenne egy halom forró palacsintán!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook