Profilom 2017. június 24. Szombat - Iván

Napi grillreceptünk: Szekcionált gulyás fehérpecsenyével


Ez az igazán autentikus magyar recept egy kis csalafinta újítással készül. A gulyás központi eleme meglepő módon a steak, ami grillen készül, a recept többi hozzávalójával együtt. Ha kíváncsi vagy a gulyás újraértelmezésére, próbáld ki a 2016-os Séf a rácson grillverseny indulójának különleges receptjét.

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehérpecsenye

  • 1 db hagyma

  • 1 db paradicsom

  • 2 db paprika

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 db répa

  • 2 szál újhagyma

  • 4 db hordóburgonya

  • 1 db koktélparadicsom

  • 3 g só

  • 3 g maldon só

  • 2 g bors

  • 4 g őrölt paprika füstölt

  • 2 g őrölt babérlevél

  • 20 dkg libazsír

  • 2 dl marhahús alaplé

  • 3 g őrölt köménymag

Alkotóelemeire bontottam a levest, és a betéteket főzés helyett sütöttem, a leves levét pedig mártássá változtassuk.

Ebben a szellemben kevés hagymát zsíron megfuttattam, majd jött bele a paradicsom, paprika, fokhagyma és a marhahús alaplé. Ezt a gulyásnak megfelelően megfűszereztem, majd amikor már szétfőttek az alkatrészek, leturmixoltam és egy szűrőn keresztül átpasszíroztam. Ekkor kicsit hígabb állagú mártást kapunk, amelyet igény szerint forraljunk be megfelelő sűrűségűre.

Eközben már a begyújtott grillünkön bő zsíradékban tegyük oda a burgonyánkat, a kis fiatal répánkat, gyökerünket, koktélparadicsomunkat és újhagymánkat. Ezt süssük addig, amíg a teteje meg nem pirul.

Ezután jön a leves gerince, a hús. Fehérpecsenyét választottam, amit sütés előtt 2 órával már kivettem a hűtőből és sütés előtt enyhén sóztam. Hús vastagságától függően sütöm. Mivel ez elég emberes darabka lett, így oldalanként 5-5 percig sütöttem 250-280 fokon, hogy médiumra készítsem el. Amikor elkészült, a sült zöldségek alatt lévő libazsírral átkentem, és 5 percig lefedve pihentettem.

Eközben előkészülök a tálaláshoz. A húst Maldon sóval és kevés borssal a tálalás előtt még meghintem.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook