Profilom 2017. december 18. Hétfő - Auguszta

Ne küzdj a grill fellángolásai ellen, szelídítsd meg őket!


A lecsöpögő zsír hatására belobbanó lángok likvidálása a sütési folyamatból elég meddő vállalkozás. A ritkán feltűnő és rövid ideig tartó lángolás még jót is tehet az étel ízének, de ha nem kezeled a helyzetet az égéshez vezet.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A fellángolások megjelenésekor tehát nem szabad pánikolni. A kár nem azonnal jelentkezik, bőven lesz időd a helyzet normalizálására és a lángok megzabolázására. Ha sütés közben a grill tetejét lezárva tartod csökkentheted a fellángolások gyakoriságát. A fedő ugyanis limitálja a grillben lévő oxigén mennyiségét, ami lehetetlenné teszik a lángok hosszan tartó égését. (Zárt tető alatt pedig gyorsabban és egyenletesebben sül az étel.)

Nem a zárt fedő alatt megjelenő, rövid ideig égő lángok okozzák az igazi problémát, hanem a túl sok láng jelenléte, ami már megégetheti az étel felszínét, keserű ízt hagyva maga után. A jelenség kezelésére több megoldás is akad, de a vízzel való tűzlecsendesítés nem tartozik ezek közé. Lássuk mi lehet akkor a megoldás!

Használd a Falv-R-Wave zsírfogót a fellángolások minimalizálására!

A megelőzés is működhet a kontrollálhatatlan lángok ellen, ha az étel (potenciálisan lecsöpögő) zsírtartalmát csökkented. A húsról vágd le a felesleges zsírt, a zöldséget meg csak annyira olajozd, amennyi ráragad a felszínre. Valamennyi zsiradék mindenképpen szükséges, különben könnyen kiszáradnak a húsok, ezért valamennyi fellángolásra számítani kell. Ha a lángok nem akarnak egyhamar elaludni, akkor készülj fel a hús mozgatására. Tedd a grill olyan részére az ételt, ahova a lángok nem érnek el, és várd meg míg lecsillapodik a tűz. Majd tedd vissza az ételt a korábbi helyére. Amennyiben a grillrácson már nincs hely, vond be a melegítő rácsot a folyamatba. Végszükség esetén, akár el is távolíthatod a grillről egy rövid időre az ételt, egy kis késlekedés még mindig jobb, mint a félig nyers, megégett hús.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook