Nyári grillhibák, amik megbetegíthetnek

A nyári forróság és a tűző napsütés nemcsak a figyelmetlenségek, de a baktériumok melegágya. Egy apró hiba ilyenkor szalmonella vagy E-coli fertőzéshez vezethet, ezért óvatosan a következő kritikus pontokkal.


Rövid előmelegítés

Bármilyen forró is odakint a levegő, ne spóroljon az előmelegítéssel. A 20-30 percig is eltartó melegítő szakasz előkészíti a grill, és ami most még fontosabb, megöl minden baktériumot. A forró grillt sütés előtt egy kefével át is sikálhatja, hogy eltávolítson minden lerakódást, ami a hosszú állás vagy az előző sütés alkalmával rakódott rá, így minimálisra csökkentheti a betegséget okozó organizmusokból eredő veszélyforrást.

Egyenetlen sütés

A zsíros alapanyag vagy az olajos mártások miatt előforduló fellángolás egyenetlen sütést eredményez, és ez akár gyomorrontáshoz is vezethet. A kívül megégett részek rákkeltő hatása mellett, előfordulhat, hogy a hús belseje még félig nyers marad, és ez sok alapanyagnál komoly problémák okozója lehet. A fellángolás kordában tartásához vágja vissza a hús zsíros részeit, és csak annyi szószt kenjen fel, amennyi még nem csöpög le. Inkább többször kenjen, mint egyszerre sokat.

Rossz időzítés

Az olajos tartalmú pácok a fellángolás okozói lehetnek, de rajtuk kívül a cukortartalmú pácokkal is vigyázni kell. A cukrot, mézet, szirupot is tartalmazó kenegetők hamar megégnek, amely karcinogén hatásuk miatt kerülendő. Van azonban még egy ok, amiért vigyázni kell velük: ez a sötét színük. A húsra karamellizálódott pác gyönyörű színt ad a húsnak, de ha rosszkor kerül fel, akkor könnyen azt a hatást keltheti, mintha a hús is megsült, netán túlsült volna, holott az még csak a pác színe. Hogy ne nyers húsbelső fogadja a felvágásnál, használjon húshőmérőt! Ez majd segít objektívan megítélni a hús állapotát.