Hogyan óvd az öntöttvas grillrácsaidat?

Az öntöttvas remek alapanyag grillezéshez, nem hiába szerették annyira régen. Edények, serpenyők és rácsok ma is szép számmal kaphatóak öntöttvasból, amelyekkel ha jól bánunk örök darabként segítik a grillezést. Sőt, egy kis törődéssel a leragadást is elkerülhetjük!


Az öntöttvas tálak és rácsok felületén a használat során egy zsírokból, olajokból álló bevonat képződik, amelyik megakadályozza az ételek leragadását. Ráadásul a vas rozsdásodását is megakadályozza. A videóban megnézheted, hogy az első használat előtt és a későbbiekben milyen lépésekre lesz szükséged, hogy tökéletesen bejáratott öntöttvas felületen süthess minden grillezésnél.

1. Forrósítsd fel a grillt 10 percre!

2. Kapcsold ki, és kend le ízesítetlen olívaolajjal vagy vajjal a rácsokat vagy edények sütőfelületét. A két oldalú rácsok mindkét oldalát kend le.

3. Forrósítsd fel újra a grill 10 percre.

4. Mérsékeld a grill hőfokát közepesre és zárt tető alatt tartsd ezt a hőfokot 30 percig, hogy az olaj rásülhessen a felületre.

5. Kapcsold ki a grillt és hagyd kihűlni.

Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a feladat, de ne aggódj, hamar rutinná válik, és a felület garantáltan meghálálja a gondoskodást! Ez az időtállóság és a megfelelő kezelés mellett könnyű használhatóság teszi olyan népszerűvé az öntöttvas grilleszközöket, amelyeket nemhogy évekig nyüstölhetsz, de a következő generációnak is simán átadhatod majd.