Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

Őszi faszenes grillezés a legmagasabb fokon? Mi is az a KEG?


Ki ne szeretné a hagyományos, valódi faszenes grillezést? Nincs is annál romantikusabb, mint egy igazi faszenes parázson készülő finom grill étel mellett kellemes társaságban tölteni egy tavaszi napot. Vajon mindenki tudja, hogy honnan is ered a faszenes grillsütő?

A Kamado grillek korszaka csaknem négyezer éve kezdődött. A Kína területén ekkortájt talált ősi faszenes grillt leginkább rizs párolására használták. A legtöbb 2-3 ezer éves ősi grillt  Japán déli részén találták a kutatók, emiatt azt gondolják, hogy a Kamado eredetileg egy japán tradicionális sütőeszköz volt. (A fenti képen egy japán múzeum gyűjteményében található eredeti "Kamado Grill" látható.)

A Kamado grillek modernkori történelme a második világháború utáni időkre nyúlik vissza, amikor az amerikai katonák felfigyeltek erre a "mushikamado" nevű eszközre, amelynek jelentése: "az üst helye". A Kamado szó lett a neve minden modern tojás formájú kerámia grillnek, amelyet most már világszerte gyártanak, és egyre többen használnak. A zárt sütőterű, tojás formájú grillek népszerűsége nem véletlen, mivel sütőteljesítménye kiváló, alkalmas folyamatos, lassú grillezésre ugyanúgy, mint gyors sütésre. A légkeveréses sütők elvén működő grill csoda ma már nem csak kerámiából, hanem duplafalú hőszigetelt acélból is készül, és kiváló hőtartó képessége miatt biztonságosan és gazdaságosan használható. A KEG az egyik kanadai fejlesztőcsapat modern kori Kamado grillje, amely sütőteljesítményében, megjelenésében, anyagában, formavilágában is korszakalkotója, mérföldköve lett a faszenes grillezésnek. 

A KEG dupla sütőfelülete nagy mennyiségű grillezett étel elkészítésére is alkalmasá teszi az eszközt. segítségével olyan ízeket érhetünk el egy otthoni kerti sütögetés alkalmával, amelyekről eddig a legjobb grillszakácsok is csak álmodoztak. (A keg működése: Video)

Amíg a KEG használatának szeretete amerikában töretlenül ível felfelé, addig európában egyelőre lassabban terjed. Magyarország a jelek szerint kivételt képez, ami valószínűleg a grillezés nészerűségének ugrásszerű növekedésének köszönhető.

 

Te is szeretnél egy modern Kamado grillt? Ismerd meg a Broil King KEG-et! 

Írta: Spatrend Online
További cikkek a szerzőtől
 Facebook