Profilom 2017. december 18. Hétfő - Auguszta

Sajtot keresel a grillezéshez? Segítünk a kiválasztásban


Nemcsak a nagyobb húsok és a friss zöldségek mutatnak jól a grillen, hanem a sajt is szuperül helyt áll. A grillezett sajt előételnek és főételnek is remek, sőt még a lakoma végi lezárásként is bedobható egy finom pohár bor mellé. A választék – ehhez a sokszínű felhasználhatósághoz mérten – igen pazar.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Lágy sajtok

Tévhit, hogy grillezni csak kemény sajtot lehet, bár igaz, hogy ezek a legkevésbé alkalmasak a sütésre. Ennek ellenére a lágy sajtok között is találhatunk olyat, amit érdemes a rácsra penderíteni. Ezek kicsit más sütési technikát igényelnek, mint keményebb társai, de megérik a fáradtságot. A camembert típusú sajtok például ebbe a kategóriába esnek, és a lágy kecskesajtokat is érdemes felvenni a repertoárba. Sütésüknél arra kell figyelni, hogy tartóban kerüljenek a rácsra, ami nem hagyja szétfolyni a sajtokat. Például enyhén olajozott alufóliába csomagolva, szigorúan egyben, felvágás nélkül, így jobban egyben maradnak. A fadobozban érkező camembert sajtot a saját tartójában is megsütheted, majd kenyérrel meríthetsz a sárgán örvénylő sajtfolyóból.

Félkemény sajtok

A félkemény sajtok is működhetnek, ha azok nem gyúrt típusúak, mint a mozzarella és nem túl zsírosak. A nagyon zsíros sajtnál a sütés közben kifolyik a zsíradék, ami tönkreteszi az ízélményt és látványnak sem igazán gusztusos. Jól működhet viszont a Provolone, ami ugyan nem klasszikus grillsajt, de lassan olvad, így könnyű időben lekapni a rácsról, hogy a puha, enyhén nyúlós végeredményt szendvicsbe pakoljuk. Vagy ott van a görög Kasseri, ami nagyon lágy, ezért még jobban kell figyelni a sütésre, de az ízei csodálatosak.

Grillezett sajtos recetekért kattints ide és ide.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook