Profilom 2017. október 17. Kedd - Hedvig

Sajtot keresel a grillezéshez? Segítünk a kiválasztásban 2.


A sajt nagyon hálás grill alapanyag, csak tudni kell, hogy mit mennyi ideig süthetsz. Gondos odafigyeléssel szinte minden sajt grillezhető, de a keményebb sajtok jobban viselik a hőpróbát. A lágy sajtok után tehát jöjjenek a nagyágyúk, a legjobb grillezhető sajtok.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Kemény sajtok

A kemény sajt a legbiztonságosabb és íz szempontjából is a legjobb választás a grillezéshez (sokszor még a grillsajtnál is jobb). A fél-egy centi vastagság az optimális, ennél vékonyabb szelet esetleg szétfolyással fenyeget. Ezeket a szeleteket mindig zsiradék nélkül, száraz rácson vagy tepsin süsd. Arra ügyelj, hogy a sütés első fél percében ne piszkáld a sajtot, mert ekkor képződik rajta az isteni sült réteg. Ez után már nyugodtan forgatható a sajt, sőt, hogy ne ragadjanak le, muszáj is mozgatni a szeleteket. Minél gumisabb, rugalmasabb a sajt, annál könnyebb vele dolgozni, de ha nem figyelsz, ezeket is könnyen túlsütheted. Pár percnél többet egyik sajt sem igényel.

Grillsajtok

Kifejezetten grillezésre szánt sajtok, gyakran különféle ízesítéssel érkeznek, de a fűszerezést sokszor túlgondolják, ezért a további fűszerezés előtt mindegyiket meg kell kóstolni. Általában grillsajt néven is kaphatóak, de vannak olyan klasszikus fajták, amelyeket kifejezetten grillezéshez ajánlanak. Ilyen a görög halloumi, ami részben vagy egészben kecsketejből készül, vagy a grillezéshez szintén kiváló kefalotyri. Ezeken a sajtokon a grilljelek is gyönyörűen megmaradnak. Sütés után a sajt kívül ropogós kérget visel, belül viszont puha lesz. Főételként is bátran tálalhatóak salátával.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook