Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Strand klasszikus kicsit másként: itt a grillezett lángos


A lángos nálunk igazi strand étel, amelyet előszeretettel fogyasztunk két csobbanás között a Balaton partján. A ma reneszánszát élő tésztaételből létezik már töltött, édes és hamburgeres változat (igen, ez utóbbi egy amerikai fúzió eredménye), sőt ezúttal már a grillen is sülhet az egészségesebb típusa.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A lángos, annak ellenére, hogy kelt tészta, egyáltalán nem egy bonyolult étel. Aki készített már bármilyen élesztős tésztafélét, az ezzel is képes lesz megbirkózni. A neten keringő számtalan változat között választhatsz egyszerű kenyértésztát (ebből finom ropogós lángos készül majd) vagy dönthetsz a krumplis változat mellett, ami puhább és laktatóbb végeredményt ígér. Az alaptésztát nem kell túlbonyolítani, elég ha liszt, élesztő, víz (pici cukor – de ez akár el is hagyható) és utoljára egy kevés olaj kerül bele. A krumplis változatnál a liszt egy részét kell főtt, összetört krumplival, esetleg maradék krumplipürével helyettesíteni.

Az összegyúrt rugalmas, lágy tésztát duplájára kell keleszteni, majd egy utolsó átgyúrás után, hogy a légbuborékok távozzanak, jöhet a szaggatás. A grillen készült lángost sütheted magában, de töltheted is, mindkettő nagyon finom, de a megszokottnál szárazabb a textúrája. Mikor kiszaggattad (kinyújtottad) a lángos formákat, tedd fel őket egy kiolajozott tepsire. A tészta tetejét kend le vékonyan olajjal, majd magas hőmérsékleten, akár nyitott tetőnél, süsd készre 5-7 perc alatt.

A töltött lángoshoz tedd fel az alsó lapot a tepsire, töltsd meg, majd a tölteléket fedd le egy másik tésztával. Jól nyomkodd össze a széleket, és egyszeri megfordítással ezt is süsd készre kb. 10 perc alatt. A tető leolajozása itt se maradjon el, attól lesz ropogós a külseje.

Alaprecept:

50 kg liszt

3 - 3,5 dl víz

2,5 dkg élesztő

2 ek. olaj

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook