Tényleg pihentetni kell a sült húst tálalás előtt?

A grilles receptek végén gyakran találkozni azzal a kitétellel, hogy a húst - méretétől függően - percekig, órákig pihentessük a tálalás előtt. Csakhogy ezen idő alatt teljesen kihűl a hús, és az éhesen várakozó vendégeket is nehéz távol tartani. Szóval mégis mennyire fontos betartani ezt az utasítást?


A grilles receptek végén gyakran találkozni azzal a kitétellel, hogy a húst - méretétől függően - percekig, órákig pihentessük a tálalás előtt. Csakhogy ezen idő alatt teljesen kihűl a hús, és az éhesen várakozó vendégeket is nehéz távol tartani. Szóval mégis mennyire fontos betartani ezt az utasítást?

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A jó hír, hogy a pihentetésre nincs minden esetben szükség, viszont amikor a recept említi, érdemes azt szigorúan betartani. A hús letakarásának és magára hagyásának okai a hús sülésének mechanizmusában rejlenek. A gyorsan elkészülő, apró húsoknál épp ezért nincs akkora jelentősége az állásnak. Egy virslire vagy hamburgerre nem kell tehát órákat várni, de a vastagabb húsoknál már más a helyzet.

A hús belsejében, akkor is tovább dolgozik a hő, amikor már rég lekerült az étel a rácsról. (Ezért sem szabad túlsütni a húst, mert később csak még rágósabbá válik.) A meleg tehát lassan távozik, de ahogy hűl az étel a benne található nedvesség vagyis az isteni szaft is elkezd vándorolni. A húsban szépen, lassan eloszlik a nedvesség, és mindenhol egyforma puhaságúvá válik az étel.

A pihentetés elhagyása tehát egyenetlen végeredményt von maga után, és vágáskor a szaftból is több folyik ki, mint kellene. Minél nagyobb egy hús, annál fontosabb a pihenési idő betartása, de sajnos ezzel együtt annak időtartama is nő. A húst ilyenkor csomagold be, hogy minél jobban tartsa a hőt, és legyen idejük lecsengeni a sütéskor jelentkező kémiai reakcióknak. A végeredmény egy finom, porhanyós és szaftos hús, jó esetben ropogós szélekkel.

Címkék: