Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Tippek a falapos grillezéshez


A halak és egyéb tengeri herkenytűk grillezéséhez ajánlott cédrus lap nemcsak megkönnyíti a törékeny éspuha husú alapanyagok mozgatását, de egy kellemes plusz aromával is ellátja az ételt. A lapokon készült hal nehezebben ég meg és nem kell attól tartani, hogy ráragad a rácsokra sülés közben. Akkor miért nem használják gyakrabban az emberek?

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

A válasz nagyon könnyű: azért mert sokszor nagy előkészületben a falap beáztatása elmarad. A deszkák vizes előkészítése nélkül a fa megéghet, a túl sok füst miatt a hal íze eltűnik és a könnyű, gondtalan grillezés percek alatt rémálommá válik.

A legegyszerűbb, ha nem felejted el időben beáztatni a deszkákat, de mivel épp ezt a problémát akarjuk kiküszöbölni, lássuk mit lehet még tenni.

Írd be a recept legelejére, hogy ehhez bizony átatni kell. Így jó esetben már az előkészületek legelején elkezdődhet az áztatás.

Ha ez az idő nem elég (hiszen egy vastagabb deszlának 1-2 órás áztatás kell) vagy nem receptből szoktál sütni, akkor áztass be falapot bármikor, amikor eszedbe jut. Amikor elérte a megfelelő állapotot a deszka, vedd ki a vízből, és egy zacskóba vagy folpackba tekerve fagyaszd le. Így legközelebb már csak arra kell emlékeznek, hogy a mélyhűtő mélyén pihen egy-két lap, amit előkaphasz, és pár perc vízben felengedés után, már teheted is rá a halat.

A fagyott víz lassan felenged majd a grillen és biztosítja azt a gőzt, ami a hal párolásához kell, valamint azt a védelmet, ami a deszkát óvja a megégéstől.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook