Profilom 2017. augusztus 20. Vasárnap - Alkotmány Ünnepe, István

Tippek a marha fűszerezéséhez


A steakek ízesítését általában minimálisra szorítják a különféle receptek, és a són, valamint a borson kívül ritkán említenek erősebb ízeket. A steaken túli élethez azonban elkel némi intenzívebb fűszer, amihez adunk is pár tippet.

Bevágás

A nagyobb marhahús szeletek, darabok fűszerezését megelőzheted az irdalással. Ha a rostokra merőlegesen kb. 3 centiméterenként ejtesz egy sekély bevágást, akkor megelőzheted, hogy a magas hőmérséklet hatására a hús szélei felpöndörödjenek, és, ami esetünkben még fontosabb a fűszerek aromája is mélyebbre hatolhat a húsba. Intenzívebb ízeket és egyenletesebb látványt eredményez a bevágás.

Füstölt paprika

A marhahús jól bírja a pácokat, és mivel a száraz pác adja a legerősebb ízeket, érdemes ezt használni grillezéshez. Adj gyorsan sülő vékonyabb szeletek keverékhez egy kevés füstölt paprikát, hogy átütőbb legyen az étel füstös íze. Mivel a grillen csak pár percet tölt a hús, nem tudja úgy átjárni a füstöz íz, ezzel a fűszerrel azonban ráerősíthetsz erre a hatásra.

A marhahús nagyon érzékeny a sózásra. Könnyen kiszárad ugyanis, ha túl korán kerül fel a só a húsra. Se nedves, se száraz páchoz ne keverj tehát sót, hagyd, hogy anélkül pihenjen akár órákat a hús a fűszerekben, és a sót csak közvetlenül a sütés előtt szórd a készülő ételre. Szaftosabb végeredmény lesz a jutalmad.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook