Tippek és eszközök saslik készítéshez

Saslik, nyárson sült, rablóhús esetleg kebab. Számtalan variációja létezik ennek az egyszerű ételnek, ami húsfajtától és fűszerezettségtől eltekintve tulajdonképpen ugyanazt jelenti: nyárson megsütött húsfalatokat.


Saslik, nyárson sült, rablóhús esetleg kebab. Számtalan variációja létezik ennek az egyszerű ételnek, ami húsfajtától és fűszerezettségtől eltekintve tulajdonképpen ugyanazt jelenti: nyárson megsütött húsfalatokat.

Próbáld ki a gyakorlatban is a tudásod, készítsd el a halkebabot

1. A saslik szinte bármiféle húsból elkészíthető, de hogy ne száradjon ki nagyon sütés közben, válogass a zsírosabb típusú húsokból. Hagyd a csirkét és inkább sertéssel dolgozz, vagy ha nagyon ragaszkodsz a csirkéhez, pulykához, fűzz a nyársra egy kis szalonnát is.

2. A nyárson lévő falatokat úgy fűzd fel, hogy azok egy kicsit összeérjenek. Ha túl nagy távolságot hagysz közöttük, jobban kiszáradnak a falatkák, ha pedig nagyon szoros a hússor, az érintkezési felületnél nem sül át olyan könnyen. Válaszd a középutat, hogy át is süljön a hús, de szaftos is maradjon.

3. A fűszerezés nagyon fontos a sasliknál és az állagnak is jót tesz, ha egy egész éjszakára benne hagyod a pácban a húsdarabokat. Erősebb ízek kedvéért használhatsz füstölt összetevőket és a hagymát se felejtsd el. Ezt is közvetlenül a pácba tedd.

4. A saslik igazán ízletes akkor lesz, ha faszenes grillen parázs fölött készíted. Így kapja meg azt az utánozhatatlan füstöst ízt és azt a ropogós kérget, amitől olyan népszerű ez az étel. Ha ez semmiképpen nem megoldható, akkor használj fát és füstölődobozt a füstöléshez.

5. Kapható kifejezetten a nyárson sült húsokhoz használható szett, ami megkönnyíti a húsok sütését. A szett fémszerkezete összefogja a sok kis nyársat, így egyszerre tudod őket mozgatni és a tálalás is esztétikusabb. A készlet bambusznyársakat tartalmaz, amelyek ideálisak ehhez az ételhez, mert használat után eldobhatóak és nem kell mosogatni. Kapható azonban fémből készült nyárs is, ami v alakú pengéjénél fogva helyén tartja a húsokat (nem kell félni attól, hogy elforognak) és acéltestük gyorsan felhevül, belülről is sütve a húsokat.

Címkék: