Profilom 2018. március 20. Kedd - Klaudia

Tippek zöldségek grillezéséhez


Ha nem is mindig főszereplőként, de köretként azért biztosan gyakran készül zöldségféle a grillen. Paradicsom, krumpli, zeller. A sor a végtelenségig folytatható, de hogy a sok eltérő sütési idővel és állaggal rendelkező zöldség mindegyike ugyanolyan finom legyen, adunk pár tippet az elkészítésükhöz.

 Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Olajozás

A sütés minden zöldségnek előhozza a legjobb oldalát, de a magas hőmérsékletre felhevített rácsokra hamar odaragad az étel, ha nincs beolajozva. Mivel azonban a zöldség sok esetben rázogatással és nem megfordítással sül készre, minden oldalát be kell olajozni. Ehhez öntsd az összes zöldséget egy tálba, majd mehet rá az olaj, végül kézzel oszlasd el a zsiradékot. Ha nem akarod, hogy kezed olajos legyen, tedd a zöldséget egy zárható zacskóba és rázogatással juttasd az olajat el mindenhova.

Pontos méretezés

Ha többféle zöldséget sütsz együtt, akkor nem csak arra kell ügyelned, hogy a sütési idejük nagyjából egyforma legyen, hanem arra is, hogy méretükben se legyen nagy különbség. Ha az egyik vastagabb lenne, másként sülne, így nem tudnád őket egyszerre levenni a grillről. Ha az ízek maximalizálása a célod, akkor is a méretezés a kulcs. A legnagyobb felületet (és legtöbb ízt) úgy tudod előcsalni a zöldségekből, ha átlósan szeleteled fel őket. Ez a forma működik a cukkininél, répánál, krumplinál, és zellernél is.

Elő a kosárral

A falatokra vágott zöldségek vagy azok, amelyek formájuk miatt hajlamosan a mozgolódásra jobban járnak, ha egy grillkosárban sülnek. A magas falú, de lyukas aljú kiegészítők zavartalanul kapják a füstöt és a hőt, de kiküszöbölik a szélesebb rácsok közé esés problémáját.

Jöhet a fólia

Nem szeretnél folyton a grill mellett állni, és felügyelni a zöldségeket? Akkor próbáld ki a batyuba csomagolást. Alufóliát olajozz be, majd helyezd bele a méretre vágott zöldségeket. Fűszerezés után zárd le a batyut, és így tedd a csomagokat a rácsra. A fóliában megpuhul, valósággal megfő a zöldség. A ropogós kéregről így le kell mondanod, de felügyelet nélkül süthetsz nagyobb adagokat is.

 

Tudjon meg többet professzionális kanadai grillekről, ismerje meg az amerikai Hot Spring masszázsmedencék, vagy épp az esztétikus kerti bútorok által kínált lehetőségeket: látogasson el a több mint 3000 m2-es ürömi bemutatóterembe, ahol szakemberektől kaphat választ kérdéseire!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook