Profilom 2017. október 24. Kedd - Salamon

Trükkök a fokhagymával való munkához


A fokhagyma az egyik leggyakoribb alapanyag a grillreceptekben. A pácba téve vagy egészben megsütve is erőteljes aromával gazdagítja az étel, ezért adunk pár tippet ahhoz, hogyan bánj ezzel a fűszerrel.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Tisztítás

Minél frissebb a fokhagyma, annál nehezebb megszabadítani a héjától. Ha aprítani szeretnéd a fokhagymát, akkor a legegyszerűbb, ha egy késsel enyhén megnyomod a gerezdet, amit így könnyebb lesz pucolni. Ha egészben kellenek a gerezdek, akkor a fokhagymapucoló gumihenger a legjobb választás a feladat megkönnyítésére.

Illóolaj éltüntetése

A fokhagyma átható aromáját az ételben igen, de a kezünkön kevésbé szeretjük. Hogy eltüntesd a fokhagyma szagát, használj fémszappant. Ha ez éppen nincs kéznél, akkor hideg víz alatt dörzsöld az ujjaidat egy acélkés lapjához, ami leveszi a szagot a kezedről.

Ha szívesen részt vennél egy több fordulós, tehcnikai és ízbeli tudásra fókuszáló grillversenyen, kezdd azzal, hogy az elsők között kerülsz be a SÉF A RÁCSON idei évadának versenyzői közé.

Aprítás

A fokhagyma illatanyaga aprítás során szabadul fel igazán, ezért érdemes minél apróbbra vágni vagy préselni. Ha a fokhagymát önmagában szeretnéd élvezni, és nem olyan fontos, hogy az étel is áthatóan fokhagymás legyen, akkor viszont egészben és még a héjában tedd a zöldségek közé vagy a hús köré. A héj segít bent tartani az aromát, ezért a sült fokhagyma íze sokkal intenzívebb lesz.

Páchoz

Száraz páchoz mindig fokhagyma port használj. A friss fokhagyma általában teljesen jó kiváltója a porított változatnak, de ha az összes egyéb hozzávaló száraz, a fokhagyma meg nem, akkor a frissen vágott fokhagymára ragadnak majd a fűszerek és nehezebb lesz egyenletesen eloszlatni a pácot.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook