Profilom 2017. december 17. Vasárnap - Lázár, Olimpia

Ünnepi fogás: mézes sonka


A halak és szárnyasok mellett ideje, hogy a sertés is visszafoglalja a helyét az ünnepi asztalnál, és a darálthús szerepből kilépve teljes pompájában ragyoghasson. Ehhez hoztunk egy rafinált, de nem bonyolult receptet, ami kiemeli a hús zamatát.

Hozzávalók:

2.7 kg sonka
240 ml ananászlé
180 ml csirke alaplé
120 ml méz
30 ml olaj
15 g fekete bors
15 g paprika
15 g cukor
10 g só
10 g száraz mustár
2,5 g cayenne bors
2,5 g őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A füstölés előtti éjszaka készíts egy száraz pácot a fűszerekből (bors, paprika, cukor, só, száraz mustár, cayenne bors), és oszlasd el egyenletesen a sonka felszínén. Mehet is pihenni a hús a hűtőbe.

Reggel vedd ki a húst, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, és közben készítsd elő a füstölést. Érdemes még délelőtt belevágni, mert az alacsony hőfokon (100 Celsius) történő sütéshez legalább 6 órára lesz szükség.

Eljött az ideje a nedves pác elkészítésének is. A csirke alaplét, az ananászlé 3/4-ét, az olajat és az őrölt szegfűszeget melegítsd össze. Ez lesz a sonka fürdője, amivel legalább óránként egyszer át kell kenni a húst.

Ha minden előkészülettel végeztél, akkor mehet is a hús a grillre.

Amíg füstölődik, lesz időd elkészíteni a mézes mázat a tetejére. Itt jön a képbe a méz, a maradék ananászlé. Fűszernek tehetsz bele egy csipet mustárt és szegfűszeget. A sütés utolsó órájában kend le a húst ezzel a mázzal, akár többször is, hgoy az ízek minél jobban átjárhassák a sonkát.

Ha szeretné még az idei télen otthonában élvezni a grillezés utánozhatatlan élményét, látogasson el a SpaTrend ürömi üzletébe, ahol exkluzív ajánlatokkal várják az érdeklődőket: tekintse meg élőben a piacvezető kanadai Broil King grillsütők széles választékát, és találjon rá az ön számára legmegfelelőbb berendezésre!

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook