Profilom 2018. február 18. Vasárnap - Bernadett

Van olyan, hogy túl sok a füst?


A grillezés és a füstölés nem egzakt tudomány, sokkal inkább támaszkodik a szakács érzésére, mint a mértani pontosságú számokra. Éppen ezért előfordul, hogy a hús túl füstösre sikerül, esetenként még egy kellemetlen mellékíz is társul a füstös aroma mellé. Miért lehet ez, és mit tehetsz ellene?

Hogy ki mennyire szereti füstösen az ételét, az egyéni preferencia kérdése. A szúrós mellékíz azonban nem. Ha ilyennel találkozol, akkor valószínűleg magában a füstben kell keresni a hibát. Az étel ízesítéséhez használt füst, akkor ideális, ha az száraz, legalább egy szezonnal korábban vágott (tehát nem vizes) fából ered. A kezeletlen fa elengedhetetlen, akárcsak a gyújtófolyadékok használata. Ha ez mind adott, akkor a füst színe lehet árulkodó.

 

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Ne tedd fel az ételt a rácsra, ha a füst fekete vagy fehér. Egészen átlátszó, szinte kékes füstöt kell előállítanod, mert ez nem hoz magával rossz ízeket. Ennek felépítése már a begyújtásnál kezdődik, amihez faszenet használj és lehetőleg begyújtó kürtöt, mert ez gyorsabban eredményes tartósan jó parazsat. Csak a vörösen izzó faszénre tegyél füstölőfát, aminek égése közben kapod meg a kívánt füstöt. A füst erősségét (és színét) is tudod befolyásolni a légnyílások állításával, fontos, hogy a grillnek jó huzata legyen, így a fa égése is teljes lesz, kellemetlen melléktermékek nélkül. Ha túlzottan lefojtod a tüzet, az elégtelen égés miatt kesernyés, gyújtófolyadékhoz hasonló íz jelenhet meg az ételben, amit már nem is tudsz később eltávolítani.

Gyengébb füstös íz eléréséhez használj gyümölcsfákat (alma, cseresznye, meggy). A fa legyen kemény, nem túl száraz, de semmiképpen nem nyers. Ha ennél erősebb ízeket szeretnél, válaszd a hickoryt vagy a mesquite-t.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook