Profilom 2018. március 19. Hétfő - József, Bánk

Vékony steak készítésének trükkjei


Ha nem szeretnél lemondani az ízletesen omlós steakről, de csak olyan húst tudtál beszerezni, amelyből vékonyabb szeletek jönnek ki, próbáld ki a vékony steaket. A kívül alaposan átsütött kéreg alatt medium rare belső fogad majd, mely megőrizte szaftosságát.

Az eljárás legnagyobb előnye, hogy olyan húsokat is kiváló steakké avathat, amelyeket eddig másként voltál kénytelen felhasználni. A módszer nem is működik 1,5-2 cm-nél vastagabb szeleteknél, így a szegy hátulja (skirt steak) például ideális alapanyag. A sütéshez egy minimális fűszerezésen kívül csak hatalmas hőre lesz szükséged, ez a titka ugyanis a gyors és sikeres sütésnek.

A grillt – vagy ahogy korábban már ajánlottuk, a faszén gyújtót) melegítsd fel 400 °C-ra, és az enyhén leolajozott húst tedd fel sütni. Az olajtól még szebb kérge és még ropogósabb felszíne lesz a húsnak. Oldalanként 3 perc alatt el is készül a finom étel. A látványos külső és a maradandó élményt nyújtó íz eléréséhez van azért pár szabály, amit be kell tartani. Az egyik ilyen a bors elhagyása. A steak fűszerezése jobb, ha minimalista irányt követ, de ennél a magas sütési hőfoknál még a bors is csak gondot okoz (maradj csak a sónál). A borsszemek ugyanis megégnek és megkeserednek, ami elrontja a hús ízét. Legalább ilyen fontos a hús szárazra törlése is. Ha valamennyi nedvesség a hús felszínén marad, akkor a hő hatására a külső részek inkább főnek, mint sülnek, ez pedig az állagot befolyásolja kedvezőtlenül. Végül, a grillráccsal is bánj óvatosan. A felforrósodott rács túlzottan fekete grilljeleket hagy a húson, ezért mozgasd a húst sütés közben legalább egyszer – próbáld ki például a kereszt alakú grilljelek készítését. Így elkerülheted, hogy a fekete jelek égetté, keserűvé váljanak.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook