Grilleznél télen? Jöjjön 5 életmentő tanács!

Szabadulj ki a négy fal közül télen is, és izzítsd be a grillt. A meleget és finom illatokat árasztó grill mellett a hideget sem érzed majd annyira csípősnek, ráadásul a friss levegőn készítheted a vacsorát. Miért mondanál le erről? Pár dologra azonban érdemes jobban odafigyelni, hogy pozitív élményként maradjon meg a grillezés és az időjárás ne okozzon felesleges kellemetlenséget. Ehhez adunk 5 tippet!


1. Helyezd át a grillt!

Nyáron szinte bárhol grillezhetsz a kertben, ha az nincs túl közel éghető dolgokhoz, de télen más szempontok is bejönnek a képbe. Milyen messze van a grill a háztól? Hány lépést kell megtenni és azt milyen talajon? Mennyire van védve a grill az erős széltől és milyen könnyű ott dolgozni? A téli grillezésnél a hatékonyság az egyik legfontosabb szempont. Ezért érdemes a grillt minél közelebb elhelyezni a házhoz, ahol könnyen, a hó vagy a lefagyott járda eltakarítása nélkül is elérheted. Az éghető  tárgyak és a teljesen zárt terület azonban továbbra is kerülendőek.

2. Tüzelőanyag beszerzése!

A téli mínuszokban a tüzelőanyagokból több fogy, mint nyáron, ezért még a sütés megkezdése előtt szerezz be megfelelő mennyiséget. A grill felmelegítése tovább tart a hideg miatt és az ételek is lassabban készülnek majd. A gáz ráadásul kicsit másként is viselkedik a hidegben, így mindenképpen készülj a nagyobb fogyasztásra. Ez akár a szokásos (nyári) mennyiség fele is lehet pluszban.

3. Használj kerámia eszközöket!

A kerámia remek hőtartása miatt kifejezetten ideális a téli grillezéshez. Ha most nem is szereznél be egy kerámia grillt (bár rengeteg előnye van és egész évben könnyen használható), akkor se mondj le a kerámia kiegészítőkről. A kerámia bevonatos sütőlapok vagy tálak jobban tartják a meleget, mint a fém vagy fa változatok, így arra is használhatod őket, hogy az elkészült ételt ebbe tárold és vidd be a házba, ezzel gátolva azok kihűlését.

4. Használj öntöttvas edényeket!

A kerámia mellett az öntöttvas a másik tuti befutó, ha a hőtartó edényekről, tálakról van szó. Az öntöttvas ráadásul időt is spórol neked a sütésnél, hogy ne kelljen olyan sokáig kint lenned a hidegben. Hogyan? Nagyon egyszerű! A felmelegített (grillen tartott) edénybe még a sütés befejezése előtt tedd át a készülő ételt a rácsokról és vedd le az egészet a grilltől. Te máris sütheted a következő adagot a rácson és az étel is tovább sül még egy kicsit a forró edényben, amihez már hozzá sem kell nyúlnod!

5. Előmelegítés csak lassan!

A grill előmelegítése télen még inkább kritikus pont, mint nyáron. Semmiképpen nem maradhat el se faszenes, se gázos grill esetében. A meleg grill nemcsak az étel leragadását előzi meg, de gázgrill esetén a hibákat is megelőzheted azzal, ha a grill minden részét egyforma hőfokra hozod. A kint tárolt grilleknél lassan kezd a melegítést, amihez plusz 5-10 extra időt is hozzászámolhatsz a nyári tapasztalatokhoz. A lassú felmelegítés kíméli a grillt, így nem érdemes elsietni ezt a lépést!

Elsőre talán bonyolultnak tűnik a téli grillezés, de rengeteg örömet és finomságot tartogat, próbáld ki és tapasztald ki első kézből!