Gyors és hűsítő vasárnapi desszert a grillről

A morzás almás süti igazi nyári sláger, mert az alma lédús, enyhén savanykás íze a fagyi hűvösével kiégészülve frissítő, de tartalmas desszertet alkot. Elkészíteni pofon egyszerű, akár pár órával előre is megcsinálható, hogy a hűtőben várja a sütést.


A morzás süti bármilyen idén gyümölccsel működik, de a lédús nyári alma az egyik legfinomabb variánsa. Az adagok tertszőlegesen változtathatóak, így most a pontos értékek ismertetésétől eltekintük, úgyis az arányokon van a hangsúly.

Az almát hámozza meg, távolítsa el a magházat és vágja fel apró darabokra. Jöhet egy pici citromlé rájuk, de ez akár el is hagyható. A sütéshez vajazzon ki egy hőálló tálat, majd halmozza bele az almát és ízlés szerint cukrozza és szórja meg fahéjjal. (Egy kis aprított diót is szórhat bele a teljesesség kedvéért.)

Ezután jön a tészta, ami tulajdonképpen 3 összetevőből áll: liszt, cukor, vaj. Ahány kanál liszt, annyi kanál cukor. Ezt jól keverje össze, majd adj hozzá annyi hideg (!) vajat, amennyivel morzsalékos állagúvá tudja gyúrni a lisztes keveréket. Ne dologzzon rajta sokáig, mert ha nagyon megolvad a vaj, akkor a tészta könnyen megég majd.

Az almára halmozza rá a morzsás tésztát és már mehet is a grillre a süti. A sütemény nagyságától függően 15-20 perc elég is, hogy a tészta aranybarnává váljon, az alma pedig megpuhuljon. Sima vanília fagyival tálalja, a bókok nem maradnak el.

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, próbálja ki a Broil King első osztályú készülékeit és kiegészítőit, amelyekkel öröm a sütés.