Immunerősítő fűszerek nyárra is

A légkondi és a hideg üdítők, fagyik miatt nyáron is könnyű összeszedni valamit, ezért felturbózd fel az immunrendszered természetes anyagokkal. Könnyebb lesz legyőznöd a betegségeket, ha a szervezeted 100%-on pörög, és ehhez hozzájárulhatsz, ha olyan fűszereket fogyasztasz, amelyek jót tesznek az immunrendszernek. Melyek ezek?


Kurkuma

Ez a sárga fűszer kiváló méregtelenítő. Segíti a máj kiválasztó munkáját és emellett antibakteriális hatásai is vannak. Mivel a kurkuma segít a gyulladások legyőzésében is, tökéletes náthás időszakban és a fogyásban is remek társad lesz. Legjobban akkor hasznosul a szervezetben, ha egészséges zsírokkal társítod, emiatt húsokkal, halakkal együtt érdemes fogyasztani.

Fekete bors

Igazi klasszikus, ami egyébként sem nagyon maradhat ki az étel ízesítéséből. Annál is inkább mert természetes gyulladáscsökkentő és segít az egészségesen tartani a béltraktust. Kurkumával együtt alkalmazva növelhető egészségre gyakorolt támogató hatása.

Kömény

Kiváló emésztést javító hatása miatt már hosszú ideje a természetgyógyászat kedvence a kömény. Energizál és egyensúlyban tartja a vércukor szintet, ezért diétázóknak, cukorbetegeknek különösen előnyös. Pozitívan hat a hasnyálmirigyre és elősegíti annak enzimtermelését. Emellett támogatja a jó bélbaktériumok munkáját is.

Koriander

Ugyancsak antibakteriális és méregtelenítő fűszer, ami a segíti a kelátképződést a májban a kurkumához hasonlóan. Magas a C-vitamin tartalma. Édesköménnyel együtt fokozható a hatása.

Édeskömény

Az egyik legjobb fűszer, ami székrekedés esetén csak adható. Ebből következik, hogy a támogatja az ideális bélmozgás létrejöttét és a tápanyagok felszívódását is kedvezően befolyásolja.

Gyömbér

Igazi csodaszer, ami nemcsak az ételt ízesíti kellemesen, de vírus- és baktériumölő hatása miatt megbetegedések esetén is nagy sikerrel alkalmazható. Természetes gyulladáscsökkentő, ami nyugtatja az emésztőrendszert is.

Fahéj

Édes és sós ételekhez is jó választás a fahéj, ami stabilizálja a vércukrot, segíti az emésztést és akadályozza a szervezetbe jutott baktériumok elszaporodását. De több cikk foglalkozik (British Medical Journal – Charles Graham Grant) a fahéj pozitív hatásával influenza esetén is. A spanyolnátha idején volt különösen feltűnő, hogy a fahéjfeldolgozók munkásai elkerülte a vírus.

Hogyan használd őket?

A fűszereket tetszőleges kombinációban keverd össze, akár mindet használhatod egyszerre is. A fűszereket teheted olvasztott vajba vagy kókuszolajba, majd locsold le ezzel a keverékkel a főtt vagy grillezett zöldségeket. Száraz pácként pedig grillhúsokhoz is használhatod őket!