Csavarodj be! Építs fűszerspirált!

Egyetlen probléma van a fűszer- és gyógynövénytermesztéssel: mindegyik más éghajlatú területről érkezik, így igényeik is eltérőek. Van azonban megoldás, növényeid jól érezhetik magukat kertedben kreatív és dekoratív módon.


Egyetlen probléma van a fűszer- és gyógynövénytermesztéssel: mindegyik más éghajlatú területről érkezik, így igényeik is eltérőek. Van azonban megoldás, növényeid jól érezhetik magukat kertedben kreatív és dekoratív módon.

A fűszerspirál ötlete a permakultúra atyja, Bill Mollison fejéből pattant ki. A permakutúra olyan rendszer, ahol a természetben zajló folyamatok megfigyelései alapján növény és állat él összhangban. A spirál építésére ideális időpont az ősz és a tavasz.

Mi kell hozzá?

A terület kiválasztásakor fontos, hogy legalább 6 m2 legyen, napsütötte, de széltől védett helyen. A méreteket illetően a növények akkor tudnak ideálisan fejlődni, ha a spirál legalább 2,5-3 méter átmérőjű és 0,8-1 méter magas, valamint a lábánál helyet kap egy kis tavacska is. Próbálkozhatsz ennél kisebb méretekkel is, sőt a tavat is elhagyhatod, de akkor be kell érned kevesebb növénnyel.

Az anyag kiválasztásakor csak a kert stílusa a mérvadó – macskakő, mészkő, tégla egyaránt megfelel. Ha különböző méretű kövekkel dolgozol, alulra kerüljenek a nagyobbak, fentre a kisebbek.

Amire még szükséged lesz: kavics vagy sóder a vízelvezető réteghez, komposzt, homok, mészben gazdag építési törmelék, geotextília a spirál aljára a gyomok ellen (ajánlott), ha kis tavat is csinálsz – dézsa, műanyag meder, tófólia.

 

Mit kell csinálni?

Ha minden elő van készítve, rajzolj kívánt méretű kört a talajra, keresd meg az északi és déli oldalt. A déli oldalon jelöld ki a tónak szánt részt, majd abból kiindulva rajzold fel a spirált. A tó környéki, spirál kezdeti részéről ne termeld ki a földet – az ide ültetett növényeknek nem kell vízelvezető réteg -, a spirál többi részéről egy ásónyi földet emelj ki, a helyét töltsd fel kaviccsal, sóderrel. Erre mehet a deotextília a gyomok ellen. Ezután következik az építési törmelék, amivel rengeteg földet spórolsz meg, hiszen csak oda kell, ahol ténylegesen növények lesznek. A törmeléket a spirál közepére kupacold, de vigyázz, le ne omoljon. Ha ezzel kész vagy, kezdődhet a fal megépítése, kezdve a spirál kezdetétől, soronként. Kötőanyagot ne használj!

 

Mi hova megy?

Az eltérő tájolás és a különböző talaj miatt nem mindegy, melyik növényt hova ülteted.

Ha van tavacskád, ott a vízinövények találnak otthont, mint a csípős gyökerű vízitorma.

A spirál lábánál, ahol a kerti föld a komposztban gazdag, a tápanyagigényes, árnyékot kedvelő növények érzik jól magukat, mint a citromfű vagy a borsmenta.

Középső szintre mennek a meleget kedvelő, tápanyagot és napfényt igénylő növények, mint a kapor, ánizs, metélőhagyma. Itt a talaj homokot és komposztot is tartalmaz keverve.

Legfelső részre megy a homok, ami átereszti a vizet – az alatta levő kavics és törmelék miatt. Ide jönnek a mediterrán növények, mint az oregánó, rozmaring, tárkony, kakukkfű, levendula.

Ha jól töltötted a földet, azt látni fogod kívülről: középről indulva felfelé világosodik, lefelé sötétedik a talaj. A beültetéssel nem kell sietni, néhányszor még öntözést igényel a spirál, mielőtt készen áll a lakókra.

Címkék: