Így alkosd meg a tökéletes teraszt 10 lépésben

Egy ízlésesen berendezett kert egyik legfontosabb része a terasz, hiszen központi szerepet tölt be a kültéri életben. Ide helyezzük el legtöbb esetben kerti bútor garnitúránkat, itt fogadjuk vendégeinket és egy kerti partin is frekventált helyszín. Az alábbi tíz pontot követve te is tökéletes teraszt kreálhatsz kertedben. 


Egy ízlésesen berendezett kert egyik legfontosabb része a terasz, hiszen központi szerepet tölt be a kültéri életben. Ide helyezzük el legtöbb esetben kerti bútor garnitúránkat, itt fogadjuk vendégeinket és egy kerti partin is frekventált helyszín. Az alábbi tíz pontot követve te is tökéletes teraszt kreálhatsz kertedben. 

Kezeld a padlót

Az első és talán a legfontosabb, hogy teraszod padlóját mindig ápold, kiváltképp, ha fából készült. Fontos, hogy időközönként kezeld jó minőségű padlóolajjal. Ez egyrészt megvédi az időjárási hatásoktól, meggátolja, hogy a fa kiszáradjon, kirepedezzen, felszálkásodjon, mindemellett felel azért is, hogy a terasz padlója évek múltán is úgy nézzen ki, mintha új lenne. 

Használj kiegészítőket

Teraszodat igazán otthonossá teheted, ha a berendezés nem merül ki egy kerti bútor garnitúra elhelyezésében. Használj bátran kiegészítőket. Helyezz el a teraszon virágtartókat kedvenc növényeiddel, de választhatsz függő kaspókat is, minden attól függ, milyen stílusú teraszt szeretnél. Szintén remek kiegészítő lehet a teraszmelegítő, amely nemcsak esztétikus látványt kölcsönöz teraszodnak, de a hűvösebb estéken a megfelelő hőmérsékletről is gondoskodik. 

Világítás

A teraszt természetesen meg is kell világítani, de itt most ne a térvilágításra gondolj, hiszen egy lámpa minden teraszon alaptartozék. Feldobhatod azonban a látványt azzal, ha a padlóba építesz be világítást. A kivitelezést jobb, ha szakemberre bízod, de ha ezermester vagy, magad is megcsinálhatod. Ehhez lyukakat kell fúrnod körbe a terasz szélén szabályos távolságra egymástól. A kialakított lyukakba helyezd bele a teraszt megvilágító lámpákat, amelyeket szakboltban tudsz beszerezni. A vezetékek a padló alá rejtve nem fogják rontani az összképet. Ha a padlóvilágítást szeretnéd még inkább feldobni, építs be egy szabályzót is, hogy a világítás fajtáját kedvedre váltogathasd. 

Beltér a kültérben

Ahogy már a kiegészítőknél is említettük, próbálj arra törekedni, hogy a teraszod a belső terek része, úgymond meghosszabbítása legyen, így a külső és belső terek tökéletesen fognak harmonizálni egymással. Remek ötlet például egy mini kerti konyha megalkotása, amelyben helyet kap egy grillsütő, a hozzá való eszközök és minden, ami a tálaláshoz és étkezéshez szükséges, hiszen a grillezés szerves része a kerti életnek. 

Rugaszkodj el a szögletestől

Egészen egyedi külcsínt kölcsönözhetsz teraszodnak, ha elhagyod a sztenderdeket és merészebb vizekre evezel. Tévhit, hogy minden terasznak szögletes alaprajzúnak kell lennie. Vigyél bele bátran lekerekített vonalakat, merész görbületeket. A kerti bútor garnitúra helyét például köralakú pódiumként is kialakíthatod. Teraszod így nem csak esztétikus, de igazán feltűnő is lesz. 

Halmozd a szinteket

Ha kerted adottságai engedik, egy igazán látványos teraszt tudsz kialakítani több szinten. Ez dinamikusabb látványt kölcsönöz majd kertednek, de igazán praktikus is. Míg az egyik szinten a kerti grillt helyezed el a hozzá való kiegészítőkkel, addig a másikon egy étkezőgarnitúra és pihenősarok kaphat helyet akár egy jakuzzival. Ez a megoldás különösen jó akkor, ha nem áll rendelkezésedre nagy kiterjedésű tér, de mégsem szeretnél talpalatnyi helyen összezsúfolni mindent. 

Mosd össze a határvonalakat

A teraszod fog igazán harmonizálni a belső terekkel, ha megpróbálod minél jobban elmosni a határvonalakat. Semmiképpen se törekedj tehát arra, hogy a terasz merőben elüssön a ház belső tereitől. Bár extravagánsan hathat a látvány, de a legkevésbé sem tükröz majd harmóniát. Az egyik legjobb megoldás erre az üveg tolóajtó, amelyet akár egész télen is zárva tarthatsz, thermoüvege tökéletesen szigetelni fog, a melegebb hónapokban viszont akár teljesen el is húzhatod, így a lakásból a teraszra nem egy keskeny ajtó vezethet ki, hanem azt a hatást kelti, mintha a terasz és a nappali összefüggő tér lenne. Szintén sokat tehetsz a harmóniáért azzal, ha a belső és külső terek színeit is igyekszel összeegyeztetni, legyen szó akár a padlóról, akár a bútorokról, kiegészítőkről. 

Légy merész!

Ahogyan már a terasz formájánál említettük, ne ragadj le az egyszerűségnél. Egy terasznak nem feltétlenül kell behatárolt méretűnek lennie. Ha nagyobb a kerted, terjeszd ki a teraszt is. Igazán látványos lehet a fák, virágágyások között végigfutó padlózat kis szigetekkel, egy-egy paddal, ahol akár vendégeid is kedvükre megpihenhetnek. 

Áldozz a minőségre

Talán az egyik legfontosabb tényező, amire mindenképpen érdemes odafigyelned. Olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás és ez egy terasz esetében különösen igaz. Törekedj rá, hogy igazán jó minőségű anyagokat válassz, mert bár komoly anyagi ráfordítást igényel, már középtávon megtérül a befektetés. Az olcsó anyagok ugyanis könnyen és gyorsan el fognak használódni, ez például egy fapadló esetében igen korán szemmel látható jeleket mutat. Sokkal inkább megéri tehát több pénzt költeni a jobb minőségre, ami hosszú évekig megszolgálja a rá fordított összeget. 

Jöhetnek a bútorok!

Az utolsó, de nagyon fontos lépés a terasz bebútorozása. Légy körültekintő a választásnál. Nem csak a teraszodnak, de a bútoraidnak is időtállónak kell lenniük, ha nem akarsz folyamatosan a javításukra, cseréjükre költeni. Már az elején döntsd el, milyen anyagú bútorokat szeretnél teraszodra, törekedj itt is a harmóniára. Itt is vedd figyelembe, hogy a kerti bútorok hogyan harmonizálnak a legjobban a ház többi bútorzatával. Fordíts energiát arra is, hogy a színek se üssenek el, próbálj meg egy irányvonalat követni. 

Szeretnéd a nappalid kényelmét élvezni a teraszodon is? Ezeket a kerti bútorokat neked ajánljuk! 

Vonz a modern design és a gyönyörű formavilág? Íme a tökéletes kerti bútorok számodra! 

Címkék: