Profilom 2018. február 18. Vasárnap - Bernadett

Készíts japán „szarvasűzőt” a kertedbe


Ha szeretnél egy japán hangulatú kertet, ahol a nyugalom, a csend és a természet vadsága uralkodik, akkor feltétlenül szerezz be egy igazi „szarvasűzőt.” Az sem baj, ha épp híján van a szarvasoknak.

A shishi odoshi (sisi odosi) névre hallgató kutacska eredetileg valóban a földeket megdézsmáló szarvasok elűzésére szolgált, de ma már a látványa és szépen csengő hangja jelenti a fő vonzerejét. Persze a kerti tő mellett ólálkodó macskákat még így is messzire kergetheted vele. A készen is kapható bambusz szettet házilag sem bonyolult elkészíteni, mindössze egy kerti csobogó és egy kis bambusz kell hozzá. A kerti tóba minden további nélkül beépíthető, de egy kisebb példányt a házon belül elhelyezhetsz, hogy feldobja a hangulatot és párásítsa a levegőt.

A bambusz szerkezet lelke egy billenő rúd, melybe belefolyik a vízesésként lecsordogáló víz. Ha a rúd megtelik vízzel egy libikóka mozgását imitálva lebillen a feje, és a víz kifolyik belőle. Amikor az üres bambusz hirtelen visszatér eredeti helyzetébe, az alja nekiütődik egy kőnek, amely kongó hangot ad.

A tökéletes japán kert hangulatért ültess egy kis virágtartóba a csobogó mellé azáleát, kankalint vagy árnyliliomot.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook