Lehet a füst túl sok grillezésnél?

A grillezés és a füstölés nem egzakt tudomány, sokkal inkább támaszkodik a szakács érzésére, mint a mértani pontosságú számokra. Éppen ezért előfordul, hogy a hús túl füstösre sikerül, esetenként még egy kellemetlen mellékíz is társul a füstös aroma mellé. Miért lehet ez, és mit tehet ellene?


Hogy ki mennyire szereti füstösen az ételét, az egyéni preferencia kérdése. A szúrós mellékíz azonban nem. Ha ilyennel találkozik, akkor valószínűleg magában a füstben kell keresni a hibát. Az étel ízesítéséhez használt füst, akkor ideális, ha az száraz, legalább egy szezonnal korábban vágott (tehát nem vizes) fából ered. A kezeletlen fa elengedhetetlen, akárcsak a gyújtófolyadékok mellőzése. Ha ez mind adott, akkor a füst színe lehet árulkodó.

Ne tegye fel az ételt a rácsra, ha a füst fekete vagy fehér. Egészen átlátszó, szinte kékes füstöt kell előállítania, mert ez nem hoz magával rossz ízeket. Ennek felépítése már a begyújtásnál kezdődik, amihez faszenet használjon és lehetőleg begyújtó kürtöt, mert ez gyorsabban eredményez tartósan jó parazsat. Csak a vörösen izzó faszénre tegyen füstölőfát, aminek égése közben kapja meg a kívánt füstöt. A füst erősségét (és színét) is tudja befolyásolni a légnyílások állításával, fontos, hogy a grillnek jó huzata legyen, így a fa égése is teljes lesz, kellemetlen melléktermékek nélkül. Ha túlzottan lefojtja a tüzet, az elégtelen égés miatt kesernyés, gyújtófolyadékhoz hasonló íz jelenhet meg az ételben, amit már nem is tud később eltávolítani.

Gyengébb füstös íz eléréséhez használjon gyümölcsfákat (alma, cseresznye, meggy). A fa legyen kemény, nem túl száraz, de semmiképpen nem nyers. Ha ennél erősebb ízeket szeretne, válassza a hickoryt vagy a mesquite-t.

Ha szeretné grilltudását magas minőségű, professzionális grilleken kamatoztatni, próbálja ki a Broil King első osztályú készülékeit és kiegészítőit, amelyekkel öröm a sütés.