3 érv a téli szaunázás mellett

A szaunázás egészségügyi előnyeit egész évben élvezhetjük, de télen valahogy mégis nagyobb kedvvel keressük fel az extrém forróságot kínáló helyiséget. Mit adhat ilyenkor a rendszeres szaunázás?


1. Stresszmentes és ellazult test

A meleg lazító hatása közismert, évszaktól függetlenül élvezhetjük ennek áldásos hatását. Az ünnepi stressz és az év végi hajtás elől is elmenekülhetünk a szaunával, ami jó hatással van a szervezet stressz szintjére, és ezáltal a közérzetet és a teljesítményt is javítja.

2. Pihentető alvás

A tökéletes ellazulás közvetlen eredménye, hogy a gondolatok is lecsitulnak, az izomgörcsök elsimulnak és az egész test pihenő állapotba kapcsol. Egy kiadós szaunázás után az alvás gyorsabban jön és pihentetőbb lesz, ami segít a regenerációban, így a téli betegségeket is könnyebben leküzdheti.

3. Méregtelenítés

A szaunában tapasztalható forróság nemcsak ellazít, de beindítja a test hűtőrendszerét is, ami fokozott izzadáshoz vezet. Az erek kitágulnak, a véráramlás fokozódik, akárcsak a kiválasztás. Az izzadsággal együtt rengeteg felesleges anyag is távozik a szervezetből, a különféle betegséget okozó organizmusokról nem is beszélve. Az immunrendszerre is stimulálóan hat a meleg, ami endorfint is termel, emiatt érezzük magunkat egészségesebben és jobban egy-egy szaunázás után. A hatás ráadásul sokáig velünk marad, érdemes tehát kihasználni minden lehetőséget a téli szaunázásra.

Címkék:

szauna tél