Hány percig tartson a szaunázás?

A szaunák ajtajára általában nincs külön kiírva a használati utasítás, pedig koránt sem annyira egyértelmű, hogy pontosan mit kell tenni. Ha jól használjuk a szaunát, akkor annak komoly egészségvédő szerepe van, de ha nem, a rosszul létet kockáztatja.


Az ideális szaunahasználat 10-15 perc felhevülésből és egy rövidebb 5-10 perces lehűlésből áll. Ha valaki már nagyon jól bírja a meleget, akkor többször ismételheti is ezt a kört, de kezdetben semmiképpen nem ajánlott ezzel az idővel számolni, mert csak kellemetlen élményekkel lesz gazdagabb.

A szauna használatánál fontos a fokozatosság. Ha először lépne be a forróság világába vagy éveket hagyott ki két alkalom között, kezdjen pár perccel. Figyelje teste reakcióit, de 5 perc után mindenképpen érdemes kijönnie, mert a nagy meleg eleinte fojtogató élmény lehet.

Ebből a pár percből építse fel aztán a 15 perces szauna időt, minden alkalommal 1-2 percet hozzáadva a korábbihoz. Szigorúan figyelje teste jelzéseit, és ha szédülést, koordinációs zavart észlel, azonnal jöjjön ki és üljön le a hűvösben.

A fokozatosság elvét követve lassan hozzászoktathatja testét ehhez a különleges edzéshez, és ezzel erősítheti immunrendszerét, bőrét hőtűrő képességét és érrendszerét is.