Kinek érdemes szaunázni?

A finn szaunában tapasztalható extrém hőmérsékleti viszonyok miatt adja magát a kérdés, hogy mindenki számára egészséges-e a forró kabin látogatása?


A válasz alapvetően az, hogy mindenkinek. A finnek már egészen kis korában is viszik a gyerekeket szaunába, így tulajdonképpen egy éves kortól már - csökkentett időben ugyan - de élvezhető a forróság. Ez az általános alapigazság azonban nem tér ki azokra a speciális helyzetekre, amikor az orvosok mégsem ajánlják a szaunát. Kinek nem ajánlható?

Részeleges letiltáson vannak a gyerekek és az idősek, mert szervezetük nem reagál olyan rugalmasan a melegre. Könnyebben túlmelegszenek, így számukra mindig csak rövid és nem túl meleg (80 foknál nem több) szauna szekció ajánlott.

Teljes tiltás alatt vannak a lázas betegek, akik szervezete már így is meg van terhelve a láz következtében. A plusz meleg már túl sok lenne, és semmilyen előnnyel nem járna állapotukra nézve.

Ugyancsak el vannak tiltva a szaunától a szív-és érrendszeri betegek, akiknek szintén túl megterhelő lenne a extrém forróság. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy mivel minden eset egy kicsit más, ezért a teljes vagy részleges tiltásról mindig saját orvosával kell egyeztetnie mindenkinek, hogy az állapotának biztosan megfelelő választ kaphassa.

Ha az orvos engedélyezi, akkor pedig ők is csatlakozhatnak a szauna egészségügyi előnyeit élvezők tömegeihez, kortól és nemtől függetlenül.