Milyen illatot válasszon a szaunába?

Az illóolajok testre és kedélyállapotra ható pozitív vetületét rengeteg tanulmány és kísérlet támasztja alá, így a szaunázás során alkalmazott illatos cseppek trendja is egyre szélesebb körben hódít. Az otthoni szaunázáskor tehát nagyon is érdemes illóolajokat használni, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet!


A tiszta vízben feloldott illóolaj cseppek a forró kövekre kerülve illatos gőz formájában járják át a szaunát, gyakorlatilag pillanatok alatt. A gőz érintkezik a bőrrel és bejut a tüdőbe is, így ezek az olajok nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is kifejtik hatásukat. Emiatt az ilyenkor felhasznált készítmények az egyén hangulatán kívül fizikai síkon is erőteljesen befolyásolják az embert. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyag kerül a forró kövekre, és mit enged be közvetlenül a testébe. 

Esszenciális illóolaj

A legjobb és legbiztonságosabb illóolaj család az esszenciális illóolajoké. Ezek az adott növényből vegyszermentes eljárással kerülnek kivonásra, illatuk erős, higítatlan formában csomagolják őket és általában cseppfolyósak. Ezeket mindig vízzel felöntve kell közvetlenül a kövekre locsolni.

Gyümölcsöst ne!

A legtöbb gyümölcs nem tartalmaz illóolajat (a citrusfélék kivételt jelentenek), ezért az ilyen illatok mindig mesterséges eljárásással készülnek. A természetazonos aromákkal jobban jár, mint a teljesen mesterséges aromákkal (ez gyakran kőolajszármazékokat is taralmaz), de hosszú távra egyik sem ajánlott szaunázáshoz.

Jöhetnek a keverékek?

Léteznek úgynevezett szaunaolajok, amelyeket kifejezetten szaunákba szántak, és általában valamilyen kevert illatot jelentenek, de az olajok minősége ebben az esetben is erősen megoszlik. A különféle gyártók eltérő mértékben ragaszkodnak a természetességhez, ezért vásárlás előtt mindig győződjön meg arról, hogy a kiszemelt termék esszenciális olajat és nem mesterségeset tartalmaz.  

Ha szeretné ön is otthonában kipróbálni a szaunázás lélekemelő és tisztító hatását, válogasson kedvére a legmodernebb kül- és beltéri szaunákból.