Állj jógamatracra!

Bár nehezen találunk már olyan embert, aki ne tudná, mit takar a jóga elnevezés, az életmódunk részévé tenni nem is olyan egyszerű. Kis odafigyeléssel azonban ezt az akadályt is könnyedén magad mögé utasíthatod. 


Bár nehezen találunk már olyan embert, aki ne tudná, mit takar a jóga elnevezés, az életmódunk részévé tenni nem is olyan egyszerű. Kis odafigyeléssel azonban ezt az akadályt is könnyedén magad mögé utasíthatod.

 

 

Informálódj! 

Elég kicsit elmerülni az internet kínálta információkban, máris elveszettnek érezheted magad a lehetőségek között. Ne ijedj meg, minden jógatípusról találhatsz leírást bőven. Ha a böngészés után sem tudsz választani, érdemes felkeresned egy jógastúdiót, érdeklődni az egyes típusokról. Mindenképp tartsd szem előtt, milyen edzettségi szintet kíván az adott jógaforma. 

 

Szerezd be! 

Szerencsére a jóga egy olyan mozgásforma, amely nem igényel sok felszerelést. Kezdőként egy matrac és a megfelelő ruha beszerzése lesz a dolgod. A matrac vásárlásánál fontos szempont, hogy jól tapadjon, nehogy elcsússz a gyakorlatok végzése közben. A ruha beszerzésekor egyedül a kényelem a fontos. Természetesen nem árt, ha jól szellőző, könnyű darabokat választasz. Olyan kiegészítő eszközöket is beszerezhetsz, mint a yogablock, a jógakendő vagy a gimnasztikai labda. A yogablock egy fából vagy habszivacsból készült kis tégla, melyet főként akkor hasznosíthatsz, ha az álló pozícióknál nem éred el a talajt. A kendőt használhatod csípőd, hátad megtámasztására fekvő pózokban, de magadra is terítheted a relaxációkor, hogy melegen tartsa a tested. A gimnasztikai labdával végzett gyakorlatok segítenek legyűrni kezdeti bizonytalanságod, az egyensúlyt fejlesztő pózoknál lehet segítségedre. 


Keress!

A környékeden tartott órák felkutatásához segítségül hívhatod az internetet, de ismerősöktől is érdeklődhetsz. Nagyon fontos, hogy ne válts rögtön bérletet az első óra alkalmával. Próbáld ki, mennyire tetszik az oktató stílusa, a környezet, a zene, a közösség. A jóga egy olyan sport, amihez nagyon fontos a közérzeted. A legtöbb helyen az első óra ingyenes, így díjmentesen kipróbálhatod, megfelel-e személyes ízlésednek a hely.

 


Ne ess kétségbe! 

Ha nincs lehetőséged arra, hogy órára járj, nem kell megijedni. Színvonalas DVD-k és könyvek segítenek azoknak, akik autodidakta módon kezdenek bele a jógázásba. Így egy kicsit nehezebb dolgod lesz, mintha egy képzett szakember ellenőrizné a mozdulataidat, de kellő odafigyeléssel megtanulhatóak a helyes pozíciók. Ebben az esetben nem árt egy egészalakos tükör, ahol folyamatosan figyelheted a tested, de akár megkérheted egy barátodat, férjedet, hogy figyeljen rád.


 Keríts egy partnert! 

Ha nincs kedved egyedül menni az órára, vagy otthon magányosan kiteríteni a matracot, beszéld rá egy barátnődet a közös edzésre. A jóga azonban nem az a sport, ami közben beszélgethettek egy jót. Ha úgy érzed, a társaság hátráltat az elmélyülésben, inkább ne erőltesd. Ha azonban motiválóan hat rád a másik jelenléte, nyugodtan folytassátok együtt.


Légy reális! 

A jóga nagyon vonzó tud lenni, hiszen ha türelemmel vagy, egészen új dimenzióját ismerheted meg a mozgásnak. A tested elképesztő dolgokra képes, ha foglalkozol vele, és fokozatosan hozzászoktatod az új életmódodhoz. De ne várj tőle hatmérföldes lépéseket! A második alkalommal még nem fogod a nyakadba tenni a lábad. Gyakorlással, kitartással azonban felfedezheted, milyen fantasztikusan megkomponált rendszer az emberi test.


Címkék: