Bioalma, biopamut, bioszauna?

Ma már mindenből a bio, az organikus, a természetközeli a menő, de vajon mitől lesz egy szauna bio? És miben tér el a hatása, használata a hagyományos társaiétól? Ennek jártunk most utána!Általában bionak nevezünk minden olyan terméket, mely előállítása és termelése közben nem érintkezik szintetikus vagy mérgező anyagokkal. De hogyan kapcsolódik mindez a szaunákhoz? Vajon a bioszauna azt jelenti, hogy a hozzá használt fákat bio módon természtették, hogy a fenyőket nem trágyázták, és a permetezést is szerves anyagokkal oldották meg? Valójában nem erről van szó. A bioszauna a hagyományos finn szaunák kíméletesebb párja, mely jelentősen alacsonyabb hőmérséklettel és magasabb páratartalommal dolgozik. 40-60 °C átlaghőmérsékletével a szervezet számára kevésbé megterhelő, mint egy normál szauna, de csak a fojtogató, nehéz levegő tűnik el, az immunerősítő, a méregtelenítő, a nyirok- és érrendszer élénkítő hatás nem. A bioszaunát gyakran párosítják szín és hangterápiás eszközökkel, amikkel fokozható a nyugtató vagy éppen élénkítő hatás. Ez nagyban függ attól, hogy milyen színeket használnak a szaunákban. A piros erősen élénkítő, stimulálja a szívet és ezzel együtt a vérkeringést. A sárga szín segít megszabadulni a feszültségtől, míg a zöld tökéletesen lenyugtat. A kék, hasonlóan a zöldhöz segít megszabadulni a stressztől, de emellett még a vérnyomást is csökkenti.A bioszauna használata nem sokban tér el a hagyományos szaunákétól:1. Egy felkészítő zuhanyozás után mehetünk is a kabinba.2. A bent tartózkodás mértéke függ az edzettségi állapottól, de ne legyen több 45 percnél. 3. A melegítő szakaszt kövesse egy hűtő fázis, mely során a testet vissza kell hűteni zuhany, merülőmendence vagy jégkabin használattal. A lényeg minden esetben, hogy előjöjjön a libabőr, ennek hiányában nem érhetjük el a kívánt kötőszövet erősítő hatást.4. Végül jöhet egy jó puha köntös vagy törülköző, amibe betekerhetjük az érzékeny bőrünket, és legalább 15 percig pihentethetjük benne. Ezzel végleg sikerül visszaállítani a test hőháztartását, és a lélek is megnyugszik. Ez alatt az idő alatt igyunk minél több folyadékot, de szigorúan alkohol- és szénsavmenteset.


Ma már mindenből a bio, az organikus, a természetközeli a menő, de vajon mitől lesz egy szauna bio? És miben tér el a hatása, használata a hagyományos társaiétól? Ennek jártunk most utána!

Általában bionak nevezünk minden olyan terméket, mely előállítása és termelése közben nem érintkezik szintetikus vagy mérgező anyagokkal. De hogyan kapcsolódik mindez a szaunákhoz? Vajon a bioszauna azt jelenti, hogy a hozzá használt fákat bio módon természtették, hogy a fenyőket nem trágyázták, és a permetezést is szerves anyagokkal oldották meg?

Valójában nem erről van szó. A bioszauna a hagyományos finn szaunák kíméletesebb párja, mely jelentősen alacsonyabb hőmérséklettel és magasabb páratartalommal dolgozik. 40-60 °C átlaghőmérsékletével a szervezet számára kevésbé megterhelő, mint egy normál szauna, de csak a fojtogató, nehéz levegő tűnik el, az immunerősítő, a méregtelenítő, a nyirok- és érrendszer élénkítő hatás nem.

A bioszaunát gyakran párosítják szín és hangterápiás eszközökkel, amikkel fokozható a nyugtató vagy éppen élénkítő hatás. Ez nagyban függ attól, hogy milyen színeket használnak a szaunákban. A piros erősen élénkítő, stimulálja a szívet és ezzel együtt a vérkeringést. A sárga szín segít megszabadulni a feszültségtől, míg a zöld tökéletesen lenyugtat. A kék, hasonlóan a zöldhöz segít megszabadulni a stressztől, de emellett még a vérnyomást is csökkenti.

A bioszauna használata nem sokban tér el a hagyományos szaunákétól:

1. Egy felkészítő zuhanyozás után mehetünk is a kabinba.

2. A bent tartózkodás mértéke függ az edzettségi állapottól, de ne legyen több 45 percnél.

3. A melegítő szakaszt kövesse egy hűtő fázis, mely során a testet vissza kell hűteni zuhany, merülőmendence vagy jégkabin használattal. A lényeg minden esetben, hogy előjöjjön a libabőr, ennek hiányában nem érhetjük el a kívánt kötőszövet erősítő hatást.

4. Végül jöhet egy jó puha köntös vagy törülköző, amibe betekerhetjük az érzékeny bőrünket, és legalább 15 percig pihentethetjük benne. Ezzel végleg sikerül visszaállítani a test hőháztartását, és a lélek is megnyugszik. Ez alatt az idő alatt igyunk minél több folyadékot, de szigorúan alkohol- és szénsavmenteset.

Címkék: