Fáradtság gyötör? Íme a négy leggyakoribb ok

Eleget aludtál, mégsem tudsz reggel kikászálódni az ágyadból és egész nap úgy érzed, hogy képtelen vagy megfelelően koncentrálni? Felmérések szerint a következő négy ok áll leggyakrabban a háttérben:


Eleget aludtál, mégsem tudsz reggel kikászálódni az ágyadból és egész nap úgy érzed, hogy képtelen vagy megfelelően koncentrálni? Felmérések szerint a következő négy ok áll leggyakrabban a háttérben:

Vasárnapi lustálkodás

Bármennyire is élvezetes vasárnap délig aludni vagy szundikálni egyet ebéd után, akár egyetlen lazítós nap is képes egy teljes hétre felborítani a bioritmusod. Ám ez nem azt jelenti, hogy hétvégén nem alhatsz tovább a megszokottnál, csak ne vidd túlzásba. Alvásszakértők szerint, a 60-90 perc extra szunyókálás még nincs káros hatással a napi rutinodra.

Ébren tart a telefon

Ideális esetben sötétben és teljes csendben alszol – ilyenkor a leghatékonyabb a pihenés. Ám ha a telefonodat a fejed mellé teszed, melynek van készenléti világítása is, akkor egész éjjel enyhe fény fog beszűrődni az agyadba még lehunyt szemen keresztül is. És az állandó fény zavarja az alvásciklust szabályozó melatonin hormon termelését. Arról nem is beszélve, ha az éjjel érkező üzentekre is felébredsz és megnézed az e-mailjeidet és facebook oldalad – ez esetben ne várd, hogy valaha kipihent leszel.

Túl keveset mozogsz

Akik alvászavarokkal küzdenek, gyakran azzal próbálkoznak, hogy fizikailag kellőképpen lefárasztják magukat a nyugodtabb pihenés reményében. Ez remek módszer, csakhogy nem hat azonnal. Felmérések azt bizonyítják, hogy legkevesebb négy hónapon keresztül kell minimum 30 percet mozogni naponta ahhoz, hogy az edzés jótékony hatással legyen az alvásciklusodra.

Ne aludj a kutyáddal!

Ne engedd, hogy ebed veled aludjon. A kutyák teljesen máshogy, nálunk sokkal éberebben alszanak és nyolc óra helyett egész nap elosztva rövidebb ideig pihennek. Mivel ő éjszaka sokkal többet fészkelődik, felkel, visszafekszik, ez téged is egész éjjel félálomban tart. Bármennyire is jó hozzábújni kedvencedhez, éjszakára parancsold a pokrócára a párnád helyett.

Címkék: