Mi a jóga?

 A jóga népszerűsége vitathatatlan, egy laikus számára mégis rejtélyes és megfoghatatlan lehet. Ha te is úgy érzed, tudásod ezen a téren még hiányos, most az alapoknál kezdve hasznos információkkal látunk el e misztikus mozgásformáról.


 

A jóga népszerűsége vitathatatlan, egy laikus számára mégis rejtélyes és megfoghatatlan lehet. Ha te is úgy érzed, tudásod ezen a téren még hiányos, most az alapoknál kezdve hasznos információkkal látunk el e misztikus mozgásformáról.


Egyesülés

A „jóga” megnevezés egyesülést jelent szanszkrit nyelven. Ez a kifejezés a lélek, a test és a tudat harmonikus egységét jelenti, ezt nyújtja az Indiából eredő mozgásforma.  Manapság a jógát az ászanákkal azonosítják, ami a különböző pozitúrákat takarja. Azonban ez csak az egyik ága a jógának a nyolc közül. Az ászanák a jóga fizikai megnyilvánulásai, míg a maradék hét inkább spirituális tevékenység. Nyugaton leginkább az ászanák terjedtek el, a jógát főként sportként művelik az emberek.

 

Csak nyújtás?

Él egy sztereotípia az emberek fejében, miszerint a jóga nem más, mint alapos nyújtás és hangos lélegzés. Tény, hogy az izmok nyújtása, a légzésre való odafigyelés esszenciális jógázás közben, de az egész művelet a test egyensúlyba billentéséről szól. A különböző pózok kihatnak szerveinkre, s jótékonyan befolyásolják azokat. A pozíciók végzése történhet gyorsabb és lassabb tempóban is, ez a jóga típusától függ. Tested folyamatosan fejlődik gyakorlás közben. Ami egyik nap elképzelhetetlennek tűnt, mert nem voltál elég hajlékony, az később a kedvenceddé válhat. Minden alkalom újabb és újabb akadályt gördít eléd, de a türelem meghozza majd a gyümölcsét. Keresd a kihívásokat az edzés során! A jóga kitűnő módja, hogy felfedezd tested összefüggéseit, megértsd minden rezdülését.

 

Spiritualitás vagy sport?

Jógázhatsz tisztán a mozgás öröméért, de el is merülhetsz a spiritualitásban, amelyet kínál számodra. A jóga kapuként szolgálhat a belső, szellemi világodba. A légzésgyakorlatok, kántálás, meditáció mind utat nyitnak az elmélyüléshez. Tőled függ, rálépsz-e erre az útra, vagy sem. Ha nem kérsz belőle, az sem baj. A jóga kitűnő módja tested karbantartásának, alakformálásnak. Ha órát választasz, tartsd szem előtt ezeket az igényeidet. Egy edzőtermi óra inkább koncentrál majd a testi mivoltára, míg egy jógaközpontban a spiritualitást is megismerheted.

 

Címkék: