Szaunázz koreai módra: ruhában!

A szaunáról elsőként északi barátaink, a finnek jutnak eszünkbe, akik bármikor rábeszélhetők egy tisztességes izzadásra. Csakhogy a szaunázás egyáltalán nem a hideg területek kiváltsága, Koreában is nagy hagyományai vannak.A kiln szaunának nevezett egészséges izzasztókamra története még a 15. századi Koreában kezdődött, és napjainkig megtartotta népszerűségét. A finn szaunának megjelenésben szinte tökéletes ellentéte a koreai változat, amit saját nyelvén hanjeungmaknak neveznek. Ezeket a szaunákat finn társaiktól eltérően kőből építik, viszont fával, általában fenyőfával fűtik, és az épület formájában is inkább a kör alak dominál. Sokszor tervezik alacsony mennyezetes, kis kunyhónak, aminek melegítéséről kívülről egy fűtő gondoskodik. Ma már inkább egy nagyobb wellness komplexum részeként találkozhatunk a koreai szaunával, és nem húznak fel külön épületet a kedvéért. A kezdetben buddhista szerzetesek által használt szaunákat orvosi célokra, fáradság, megfázás ellen is ajánlják, de a szép bőrért is megéri meglátogatni egyszer-egyszer a kilnt. Magas hőmérséklete miatt azonban nem árt tisztában lenni pár alapszabállyal. Mivel egy kiln belső hőmérséklete akár a 200 oC-ot is elérheti, ezért saját ruha viselését nem ajánlják. A nagyon száraz, de nagyon meleg levegő ellen egy pamut, teljes testet fedő ruhát adnak, és érdemes egy törülközőt is a fej köré tekerni, hogy a forróság ne érjen az érzékeny bőrfelülethez.


A szaunáról elsőként északi barátaink, a finnek jutnak eszünkbe, akik bármikor rábeszélhetők egy tisztességes izzadásra. Csakhogy a szaunázás egyáltalán nem a hideg területek kiváltsága, Koreában is nagy hagyományai vannak.

A kiln szaunának nevezett egészséges izzasztókamra története még a 15. századi Koreában kezdődött, és napjainkig megtartotta népszerűségét. A finn szaunának megjelenésben szinte tökéletes ellentéte a koreai változat, amit saját nyelvén hanjeungmaknak neveznek.

Ezeket a szaunákat finn társaiktól eltérően kőből építik, viszont fával, általában fenyőfával fűtik, és az épület formájában is inkább a kör alak dominál. Sokszor tervezik alacsony mennyezetes, kis kunyhónak, aminek melegítéséről kívülről egy fűtő gondoskodik. Ma már inkább egy nagyobb wellness komplexum részeként találkozhatunk a koreai szaunával, és nem húznak fel külön épületet a kedvéért.

A kezdetben buddhista szerzetesek által használt szaunákat orvosi célokra, fáradság, megfázás ellen is ajánlják, de a szép bőrért is megéri meglátogatni egyszer-egyszer a kilnt. Magas hőmérséklete miatt azonban nem árt tisztában lenni pár alapszabállyal. Mivel egy kiln belső hőmérséklete akár a 200 oC-ot is elérheti, ezért saját ruha viselését nem ajánlják. A nagyon száraz, de nagyon meleg levegő ellen egy pamut, teljes testet fedő ruhát adnak, és érdemes egy törülközőt is a fej köré tekerni, hogy a forróság ne érjen az érzékeny bőrfelülethez.

Címkék: