Testünk egyensúlya: reflexológia

A reflexológia egy hagyományos kínai gyógymód, mely talpunk, tenyerünk, és fülünk masszírozásán keresztül fejti ki jótékony hatását. De vajon hogyan masszírozza látásunkat?


A reflexológia egy hagyományos kínai gyógymód, mely talpunk, tenyerünk, és fülünk masszírozásán keresztül fejti ki jótékony hatását. De vajon hogyan masszírozza látásunkat?


 

A lábmasszázs a testünket átjáró energiák áramlását használja ki. Az eredetileg indiai elképzelés szerint talpunk bizonyos részei megfelelnek belső szerveinknek és végtagjainkat, így járókánk kényeztetése akár az egész testünkre hatással lehet. Fejfájás esetén például nem kell mást tenni, mint lábujjaink hegyét masszírozni, ahogy felfázás esetén is elég a lábboltozatunkkal foglalkozni.


Igaz, az értő kezek itt is elengedhetetlenek: a lábmasszőr 45-60 perces kezelése után egészen más érzésekkel folytatjuk napunkat, mintha párunk, esetleg saját magunk próbálkoztunk volna a nagy szaktudást igénylő művelettel. A 20. századi amerikai fizikoterapeuták és orvosok tudományos magyarázata szerint a lábmasszázs hatására boldogsághormon, endorfin termelődik a szervezetben, ráadásul idegrendszerünket is kiegyensúlyozza.


Ebből adódóan ne lepődjünk meg, ha a kezelés alatt kellemes, nyugtató érzések kerítenek hatalmukba, és elmúlik a feszültség, a fejfájás vagy a menstruációs fájdalom. Hazaérve biztosan jót fogunk aludni, hiszen a reflexológia az álmatlanság egyik hatékony ellenszere.


Ha azonban nincs időnk bejelentkezni egy lábmasszázsra, de éppen egy keleti nagyvárosban járunk, válasszuk pihenőnk helyszínéül az egyik parkot, például a szingapúri Botanikus Kertet. Itt a növények melletti másik elmaradhatatlan kellék a lábmasszírozó ösvény, melyen mezítláb végigsétálva elégedetten pipálhatjuk ki az aznapi lábmasszázst.


Csatlakozzunk a helyiekhez, mert már 20 perc séta is pozitív hatással lehet szervezetünkre. Ráadásul garantáltan nem fogunk unatkozni: a tenyér nagyságú kavicsok betonágyba süllyesztésével kialakított formák és minták szemet gyönyörködtetőek, gondolatainkat is csitítják. A láb masszírozásán keresztül így belső szerveink mellett a szemünk is újult energiával telik meg. Igaz, egy ilyen séta után egy gondolat biztosan nem hagy majd minket nyugodni: hogyan alakítsunk ki az otthoni kertben is egy ilyen dekoratív és hasznos utacskát?


Címkék: