5 apró ország, amit egy nap alatt is bejárhatsz

Ha unod a tipikus turistacélpontokat, nem vonzanak a frekventált helyek, de semmiképpen sem szeretnéd csak a hasad süttetni a tengerparton, neked találták ki a törpeállamokat. Most bemutatunk közülük ötöt, amelyeknek a bebarangolására akár egy nap is elég lehet. 


Ha unod a tipikus turistacélpontokat, nem vonzanak a frekventált helyek, de semmiképpen sem szeretnéd csak a hasad süttetni a tengerparton, neked találták ki a törpeállamokat. Most bemutatunk közülük ötöt, amelyeknek a bebarangolására akár egy nap is elég lehet. 

Monaco

A francia riviérán fekvő városállamban mindössze 37 ezren laknak és tulajdonképpen egy öböl köré épült városról van szó. Monacónak azonban a történelme sokkal gazdagabb méreteinél, igen jómódú miniállam, nem csoda, hogy világsztárok egész sorának van villája. A világ második legkisebb állama, igazi adóparadicsom. Bejárásához bőven elég egy nap, és ha arra jársz, ki ne hagy a világhíres óceanográfiai múzeumot, amelynek egykoron Jacques-Yves Cousteau volt az igazgatója. 

Man

Bár hivatalosan brit koronafüggőség, a Man-sziget mégis szinte teljesen önálló állam. A brit-szigetek földrajzi középpontja, félúton található Írország és Anglia között az Ír-tengeren. Az apró szigeten 84 ezren laknak, saját nyelvük, pénzük, kultúrájuk van, amely ráadásul több ezer éves múltra tekint vissza. Az idelátogatók vikingkori emlékeket fedezhetnek fel, de minden évben óriási tömegeket vonz az Isle of Man TT motorverseny, amely a sziget partjain húzódó körpályán zajlik és nem egy esetben követelt már halálos áldozatot is. 

Gibraltár

A mindössze 30 ezer lakosú városállam az Ibériai-félsziget legdélibb csücskén helyezkedik el. Brit tengerentúli terület. Legfőbb látványossága a 425 méter magas, 1250 méter széles mészkőszirt, amelyre turisták ezrei kapaszkodnak fel vagy használják a felvonókat, hogy gyönyörködjenek a kilátásban és megpillanthassák Afrika partjait. Az itt élő makákók szintén vonzzák a turistákat, akik etethetik és simogathatják a szabadon élő állatokat. 

San Marino

Az Olaszország területébe ékelődött miniállamot 32 ezren lakják, a világ legtöbb ideje független országaként tartják számon. Bár pici állam, bőven szolgál annyi látnivalóval, amelyet egy egynapos kis körút során végiglátogathatsz. 

Liechtenstein

Az Alpokban található hercegségnek 36 ezer lakója van. Az egyetlen olyan állam, amely csak az Alpokban fekszik. Igazi adóparadicsom, így nemzetközi hírnevet is szerzett magának. A helyi turizmus központja Vaduz, a főváros, itt található a Liechtenstein Center számos látnivalóval. Ha egy kis túrázás is belefér még a napba, 450 kilométernyi turistaút áll rendelkezésedre. 

Címkék: