„Falat és bútort nyalni tilos!” – kéri a szállodavezető

Miért vetemedik bárki is arra, hogy sóból húzzon fel egy szállodát? Talán mert a bolíviai sómezőn ebből van a legtöbb, és kiválóan alkalmas arra, hogy építkezzenek belőle. Nem is akárhogyan!


Miért vetemedik bárki is arra, hogy sóból húzzon fel egy szállodát? Talán mert a bolíviai sómezőn ebből van a legtöbb, és kiválóan alkalmas arra, hogy építkezzenek belőle. Nem is akárhogyan!

A végtelen sómező kellős közepén, a Salar de Uyuni közepén található a világ egyetlen Só Palotája. Az 3650 méter magasságban épült 16 szobás szálloda minden egyes négyzetcentiméterét só borítja: falai, téglái és bútorai is sóból készültek. A szálloda megépítéséhez egymillió darab 36 centiméteres téglát használtak fel. Így készültek az ágyak, az asztalok, a székek, és persze a száraz szauna is.  

A szobák kialakításakor az igluk szerkezetét vették alapul, és a sótéglákból épített kupoláknak köszönhetően még alvás közben is élvezhetjük a só jótékony hatását. Ám az étteremben sem kell aggódni azért, hogy sótlan lenne az étel. A szálloda tulajdonosa, Mr. Rocha egyetlen dolgot kötött ki, sem a falakat, sem a bútorokat nem szabad nyaldosni. Higgyük el, tényleg sóból vannak!

A Palacio de Sal 2007-ben épült, miután az eredeti szállodát egészségügyi okok miatt a földdel tették egyenlővé. Az új hotelt egy teljesen új helyen állították fel. A szobákon és a kiszolgáló helyiségeken kívül szauna, gőzfürdő, sósvizes medence, sószoba, pezsgőfürdő, masszázsszoba és egy 9 lyukú golfpálya teszi változatossá a sivatagban töltött napokat. 

Aki a csillagos ég és a végtelen síkság látványával megtelt, és már a golfpályát is tökéletesen teljesítette, annak egy kis kirándulást ajánlunk. Szokatlan maradványban gyönyörködhetünk: egy ősi vulkán nyomait nézhetjük meg egy rövid túra során. A 40 000 évvel ezelőtt létezett beltenger mára egy szigetként tárul a szemünk elé, ahol hatalmas kaktuszok, ősmaradványok, és különleges sziklák formájában idézhetjük fel ezt a letűnt kort. 

Címkék: