Íme a világ öt legcsodálatosabb természetes termálfürdője

Nem csak Magyarország ismert remek termálforrásairól, hiszen szerte a világban találhatunk természetes meleg vízű forrásokat, ráadásul ezek között jó néhányat igazán festői környezetben. Ezek közül gyűjtöttük most össze a talán öt legszebbet. 


Nem csak Magyarország ismert remek termálforrásairól, hiszen szerte a világban találhatunk természetes meleg vízű forrásokat, ráadásul ezek között jó néhányat igazán festői környezetben. Ezek közül gyűjtöttük most össze a talán öt legszebbet. 

Blue Lagoon Spa, Izland

Talán nem meglepő, hogy cikkünket egy izlandi fürdővel kezdjük, hiszen a szigetország vulkánjairól és hőforrásairól a legismertebb. A Blue Lagoon Spa a főváros, Reykjavík szomszédságában található és egy lávamezőn alakult ki. Csodálatos, kékbe pompázó színeivel varázsolja el látogatóit. Víze magas koncentrációban tartalmaz kovasavat és ként, így számos bőrbetegség, köztük a pikkelysömör gyógyítását is elősegíti. Víze 37-39 fokos. 

Kusatsu Onsen, Japán

A Japán Gunma tartományában található Kusatsu Onsen fürdőkomplexumot a Kusatsu-Shirane hegy közelében eredő melegvízű források táplálják. és bár századok óta tudtak létezéséről, igazán ismertté csak azután vált, miután egy német orvos, Erwin von Baelz részletes tanulmányban számolt be gyógyhatásáról. A helyiek szerint a fürdő víze minden betegségre jó gyógyír, kivéve a szerelmi bánatot, látogatók beszámolói szerint pedig egyértelmű fájdalomcsillapító hatással bír. 

Pamukkale, Törökország

Törökország egyik legnépszerűbb célpontja a turisták számára a Pamukkale, azaz a Gyapotvár. A világörökség részeként számon tartott helyet egy domboldalról lezúduló melegvízű forrás hozta létre. Az így képződött medencék víze szén-dioxidban és kalcium-hidrogén-karbonátban gazdag, így manapság a világ egyik leglátogatottabb gyógyfürdőjeként tartják számon. Sajnos a turizmus negatív hatását is érezteti, hiszen a források egyre inkább kezdenek elapadni és a gyönyörű fehér mészkőmedencék is elszíneződnek. Bár a török kormány több óvintézkedést is bevezetett már az egyedülálló hely védelmében, szakértők szerint Pamukkale forrásai 40 éven belül akár teljesen ki is apadhatnak. 

Waimangu Thermal Valley, Új-Zéland

Ez a hihetetlen látványt nyújtó hőforrás 1886-ban, a Mount Tarawera kitörése által jött létre és több tóból áll. Átlagos mélysége hat méter, a hozzá tartozó Frying Pan, azaz "serpenyő" tó víze pedig 55 fokos. A tavak víze nagyon savas, 3,5 pH-jú. 

Terme di Saturnia, Olaszország

A Manciano tartományban, a Saturnia falucskától néhány kilométerre lévő forráscsoport egészen parádés látványt nyújt. Egy régi római és etruszk legenda szerint Jupiter villámai formálták ilyenné, amelyeket egy másik főistenre, Saturnusra dobott, ám célt tévesztett. A központi forrás egy régi malom épülete mellé épült. A forrás víze 37,5 fokos, kénben, karbonátokban gazdag, egy literje 2,79 gramm ásványi anyagot tartalmaz. Különböző terápiás célokra kitűnő, hiszen nyugtató hatású, remek gyógyír a kimerültség ellen is. 

Címkék: