Az 5 legkedveltebb illóolaj szaunázáshoz

A szauna élmény fokozható különféle illóolajok használatával, amelyek nemcsak kellemesebbé teszik a bent tartózkodást, de segítenek a szauna légkörének egészségesebbé tételében is. 


A szauna élmény fokozható különféle illóolajok használatával, amelyek nemcsak kellemesebbé teszik a bent tartózkodást, de segítenek a szauna légkörének egészségesebbé tételében is. 

A forró kövekre öntött vízbe csöpögtetett három csepp illóolaj - az illattól függően - képes fertőtlenítőként vagy hangulatjavítóként viselkedni, milyet az illatos pára átjárja a helyiséget. Összeszedtük az 5 legnépszerűbb illóolajat, aminek hasznát veheted a forró szaunában.

1. Eukaliptusz

Édeskés, enyhén gyógyszeres aromájával az eukaliptusz elsősorban terápiás hatása miatt került fel a listára. Illata segít leközdeni a test eégszében jelentkező fájdalmakat és légzési nehézséges esetén is hasznos segítség. Náthás időszakban ez legyen az első számú választásod.

2. Fenyő

A természet illatát hozhatod be a szaunába ezzel az olajjal, amely megeleveníti az erdei séták nyugalmát. Gazdag, fás aromája könnyebbé teszi a légzést és a fertőzések elleni harcban is segítségedre lesz.

3. Nyír

A finn szaunák elsőszámú illóolaja élénk, frissítő illatával lopta be magát a szívekbe. Fájdaloműző és antidepresszáns hatása már csak hab a tortán. A finnek ezt ajánlják reumatikus fájdalmakra és általában ezt használják a test és a szauna belsejének megtisztítására is antiszeptikus hatása miatt. Segít a belső terek tisztán tartásában és megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A nyírfát tartalmazó vízből ezúttal ne csak a kövekre, hanem a padokra is bőven locsolhatsz.

4. Citrom

Frissítő, élénkítő hatása miatt a citrus a reggeli szaunázások alkalmával mutatja meg igazi erejét. Tisztítja a testet és felkészíti az elmét az egész napos rohanásra. Szaunázás után igyál citromos vizet hidratáláshoz, hogy a citrus aromája kívül és belül is átjárhassa a tested. Frissítő hatása mellett a citrom afrodiziákumként is ismert, ezért romantikus estéken is bevetheted.

5. Borsmenta

Jellegzetes illatával a borsmenta nemcsak fizikai, de érzelmi húrokat is megpenget a szaunázókban. Az édességek kedvelt összetevőjént aromája csökkenti az izületi fájdalmakat és a gyulladások leküzdésében is fontos szerepe van. Használhatod emellett fejfájás, hányinger, láz és gyomorfájdalmak esetén is. Ez utóbbi előfordulásakor borsmentás vizet is ihetsz, hogy belülről tisztítsa meg a bélrendszeredet.

Ha érdekel, hogy mit tudnak az otthoni szaunák nyújtani, nézz körül a szaunacenter oldalán.

Címkék: